10 citate ale celebrului psiholog Eric Berne despre cum este programat creierul nostru

Eric Berne – este autorul faimosului concept de programare a scenariilor şi teoriei jocurilor. Ele se bazează pe analiza tranzacțională, care se studiază acum în întreaga lume. Berne este sigur că viața fiecărui om este programată înainte de vârsta de cinci ani și că toți trăim după acest scenariu. În materialul nostru veţi găsi o colecție de citate ale acestui remarcabil psiholog, despre modul în care este programat creierul nostru.

1. Scenariul – este un plan de viață care se desfășoară treptat, se formează în copilărie, în special sub influența părinților. Acest impuls psihologic mișcă omul înainte cu o forță mare, spre destinul său, indiferent de rezistența sau alegerea liberă.

2. În primii doi ani, comportamentul și gândurile copilului sunt programate în primul rând de către mamă. Acest program formează scheletul inițial al scenariului său, cu privire la cine ar trebui să fie, adică dacă să fie “ciocan” sau “nicovală”.

3. Când copilul împlinește șase ani, planul său de viață este gata. Un bun educator preșcolar poate chiar să prevadă ce viață îl așteaptă pe copil, dacă va fi fericit sau nefericit, dacă va deveni un învingător sau un ratat.

4. Planul pentru viitor se face în special după instrucțiunile familiei. Unele momente importante, pot fi detectate destul de repede, deja la prima conversație, când terapeutul întreabă: “Ce ți-au spus părinții despre viață, când erai mic?”

5. Din fiecare indicație, oricât de indirectă ar fi aceasta, copilul încearcă să-și extragă nucleul imperativ. Astfel, își programează planul de viață. Copilul percepe dorințele părinților ca un ordin, care poate rămâne pentru tot restul vieții sale, dacă nu se produce nicio schimbare dramatică sau un eveniment.

6. De cele mai multe ori, deciziile din copilărie, nu cele planificate conștient la vârsta adultă, determină soarta unei persoane. Indiferent ce gândesc sau spun oamenii despre viața lor, nu de puține ori, se creează impresia că o atracție puternică îi forțează să tindă undeva, foarte des nu în conformitate cu ceea ce e scris în autobiografiile lor. Cei care vor să facă bani, îi pierd, în timp ce alții se îmbogățesc. Cei care pretind că încearcă să găsească iubirea, provoacă doar de ură, chiar și celor care îi iubesc.

7. În viața unei persoane, rezultatul scenariului este prezis, prescris de părinți, însă va fi invalid până când nu va fi acceptat de copil. Într-o zi, copilul poate spune cu toată sinceritatea: “Când voi crește, voi fi la fel ca mama” (ceea ce corespunde: “Mă voi căsători și voi naşte tot atâţea copii “sau” Când voi creşte mare, voi fi ca tata “(ceea ce poate corespunde:” Voi fi ucis în război “).

8. Programarea de obicei se întâmplă într-o formă negativă. Părinții pun în capul copiilor multe restricții, dar uneori oferă şi permisiuni. Interdicțiile îngreunează adaptarea la circumstanțe (ele sunt inadecvate), în timp ce permisiunile oferă libertate de alegere. Permisiunile nu duc copilul la probleme, dacă nu sunt însoțite de constrângere.

9. Permisiunea nu are nimic de-a face cu educația permisivității. Cele mai importante sunt permisiunea de a iubi, de a te schimba și a îndeplini cu succes sarcinile tale. O persoană cu o astfel de permisiune poate fi observată imediat, precum și una care este legată cu tot felul de interdicții.

10. Trebuie să subliniem din nou: a fi frumoasă (ca și a avea succes) nu este despre anatomie, ci o permisiune parentală. Anatomia, desigur, afectează chipul drăguț, dar numai ca răspuns la zâmbetul tatei sau al mamei poate înflori cu o adevărată frumusețe chipul fiicei. Dacă părinții au văzut în fiul lor un copil stupid, slab și ciudat, atunci aşa va fi.

Sursa