De ce NU trebuie să-ţi lovești copilul? Iată 6 motive importante!

Unii părinți şi acum consideră pedeapsa fizică o metodă de educație. Însă, specialiștii ne aduc tot mai multe dovezi convingătoare, despre efectele dăunătoare ale pedepsei corporale asupra copiilor. În acest articol veți afla de ce nu trebuie să folosiți violența fizică, atunci când vă educați copilul?

1.Copiii învață prin imitație

Bătaia părinților îi învață pe copii că violența este absolut normală, în special dacă eşti mai mare şi mai puternic, decât cel pe care îl baţi. Un exemplu curios din literatura pedagogică: “Mama, care credea că bătaia disciplinează copilul, a observat cum fiica ei de trei ani îl bate pe fratele mai mic. Întrebând-o îngrozită: “De ce îl bați pe frățiorul tău?” copilul îi răspunde cu mândrie, că doar se joacă cu fratele ei de-a “mama şi fiica”.

2. Bătaia scade respectul de sine

Copilul este încă prea mic pentru a conștientiza legătura dintre bătaie şi comportamentul său. De aceea, el crede că este bătut nu pentru că a stricat ceva, ci pentru că este rău şi nimeni nu-l iubeşte. În consecință, acest lucru împiedică formarea unui respect de sine adecvat la vârsta lui.

3. Bătaia nu este eficientă

Probabil, după prima bătaie copilul te va asculta. Dar nu pentru că şi-a dat seama de fapta rea. El s-a speriat și s-a pierdut cu firea, şi de asemenea, vrea să-ţi întoarcă dragostea și atitudinea bună. Dacă bătaia devine o normă, copilul o acceptă ca un rău inevitabil și nu vrea să-și schimbe comportamentul.

4. Lovitura este demnă de condamnare

Orice pedeapsă corporală este aplicarea forței, cu alte cuvinte, acțiunea este greșită, condamnată de societate și demnă de pedeapsă. Imaginează-ţi, dacă un coleg brusc te lovește pentru că ai făcut ceva greșit la locul de muncă. Dacă crezi că este o crimă să bați pe cineva, care este diferența dintre copil și restul oamenilor?

5. Recunoașterea propriei neputințe

Adulții deseori aduc următorul argument în favoarea pedepsei fizice: “Copilul meu nu reacționează la nimic altceva!” Atunci, problema nu este în acțiunile copilului, ci în relațiile cu el și incapacitatea de a aplica alte metode de educație. Aplicând bătaia, părinții își arată slăbiciunea, pierzându-şi autoritatea în ochii copiilor. Aceștia, la rândul lor, fac concluzia că pot avea prioritate față de adulți prin provocările lor.

6. Crește neîncrederea faţă de părinți.

Pedeapsa fizică încalcă atașamentul, distruge iubirea și încrederea ce există între copii și părinți. Bătaia este eficientă numai pentru că puiul tău este mic și încă nu-şi poate arăta propria putere. Înțelegerea reciprocă adevărată, apare numai atunci când în familie toţi membrii se respectă reciproc.

Cum eviţi pedeapsa fizică asupra copilului:

1. Explică-i consecințele. Lasă copilul să știe că a greșit. Spune-i că faptele rele pot duce la consecințe nedorite.

2. Fă o pauză. Este util pentru toți membrii familiei. Dezamăgirea și dispoziția proastă, uneori te pot provoca să aplici pedeapsa fizică. Dacă simți că emoțiile sau furia te copleşesc, fă o pauză. Bea o ceașcă de cafea, vorbește la telefon cu un prieten, răsfoiește o revistă.

3. Lasă copilul să-şi învețe lecția. Să nu crezi că trebuie să previi consecințele oricărei fapte a copilului. Uneori e mai bine să lași copilului să facă ceva – să învețe o lecție din situație (cu  condiția că este în siguranță).

Uneori, chiar și cel mai blând părinte îşi poate lovi copilul la mânie. Dacă acest lucru s-a întâmplat, neapărat cere-i scuze  şi spune-i că fapta lui rea te-a făcut să încalci regulile stabilite. Astfel, poți ieși cu onoare, chiar și din cea mai dificilă situație.

Sursa