De ce e greu să-i iubești pe cei, care nu se iubesc pe sine. Iată 4 motive!

Hand girl showing a lollipop

O poruncă biblică spune: “Iubește-ți pe aproapele, ca pe tine însuți”. Dar oare e posibil să construiești o relație fericită cu cineva care nu a reușit să depășească traumele din copilărie și nu a învățat să se iubească, să se aprecieze și să se respecte? Filosoful Mark White explică de ce relația cu o persoană ce are un respect de sine scăzut, este predestinată la ruptură.

1. Un partener nemulțumit poate încerca cu ajutorul tău să-şi umple vidul interior.

La început este chiar frumos – ne place când cineva are nevoie de noi – însă dacă merge prea departe, dependența poate deveni excesivă. Vei începe să simți subconștient că nu te apreciază ca persoană, ci pentru ceea ce poți face pentru el: să-l alini, să-i crești respectul de sine, să-i oferi confort.

2. Este dificil să comunici cu o astfel de persoană.

De regulă, nu percepe în mod adecvat cuvintele tale și vede în ele un sens negativ ascuns, pentru că proiectează asupra ta lipsa iubirii de sine. Trebuie să urmărești cu atenție tot ce spui sau să te retragi, pentru că orice comunicare devine în cele din urmă frustrantă și ridicolă. De exemplu, un astfel de partener nu poate accepta aprobarea sau poate nega lauda. De asemenea, poate schimba conversația la un alt subiect.

3. Nu acceptă grija ta.

Un astfel de partener îţi poate refuza ajutorul, când este evident că are nevoie de el. Se poate simţi nedemn de grija ta şi se poate considera o povară în unele domenii ale relației. Paradox, dar te poate hărțui cu cereri pentru alte motive. El îţi cere ajutorul,  tu încerci să-l ajuți și el respinge acest ajutor. Ca rezultat, te simţi vinovat(ă), incomplet(ă) în această relație.

4. Când partenerul tău se umilește și se distruge singur, aceasta se transformă într-o sursă constantă de durere pentru tine.

Îţi pierzi timpul şi energia pentru a insufla în el o nouă viaţă, iar el nici nu vrea să audă şi continuă să se autodistrugă.

Dacă relația voastră durează deja o perioadă de timp, probabil eşti o persoană foarte grijulie și răbdătoare, ceea ce este foarte bine, în general. Dar nu trebuie să uiți şi de necesitățile tale.

Dacă simți că faci prea multe sacrificii pentru partener, iar nevoile tale rămân pe planul secund, neapărat trebuie să schimbi ceva. În primul rând, trebuie să discutați şi să-i spui ce te preocupă. Indiferent ce faci, nu trebuie să-i permiți partenerului să-ţi neglijeze nevoile și să te simți vinovat(ă) de faptul că nu-l poţi scoate din “mlaștină”. Nu contează cât îți pasă, tu nu ești responsabil(ă) pentru viața ei/lui. Ține minte asta.

Autor: Mark D. White

Sursa