3 Motive pentru care am încetat să ajut oamenii

Mama m-a învățat să nu dau niciodată sfaturi inutile și să nu încerc să ajut oamenii dacă n-au cerut ajutorul. Credeam că e doar o persoană indiferentă. Însă, când am crescut, mi-am dat seama că are dreptate. Mama – este persoana cu cel mai bun suflet.

Societatea întotdeauna insistă să ne ajutăm aproapele. Și eu. Ni se spune că ar trebui să ajutăm oamenii, chiar și atunci când ei nu așteaptă asta. Desigur, acest lucru nu este greșit. Manifestarea întâmplătoare a bunătății poate schimba mult viața unei persoane. Dar fiecare medalie are două părți.

Viața – este o combinație complexă de bine și rău.

Nu există nimic absolut bun sau absolut rău. În rău există întotdeauna ceva bun, și în bine – rău. Ideea de a ajuta oamenii nu este neapărat rea, dar nici bună. Mai jos sunt câteva motive pentru care eu personal, am încetat să ajut oamenii și, poate merită să încercați şi voi:

1. Încetează să ajuţi oamenii care nu merită asta

Oamenii întotdeauna te vor exploata, dacă le vei permite asta. Tu nu ai timp să-i ajuţi pe toţi la rând. Ajută-i doar pe cei care merită.  Şi cel mai bine, începe cu tine însuți.

Dacă ajutând pe cineva nu te simți fericit, pur şi simplu nu fă asta. Uneori trebuie să fii egoist și să-ți pui propriile interese ca prioritate. Ignorați modul de viață pe care încearcă să vi-l impună societatea.

2. Încetează să ajuţi oamenii care nu-ţi apreciază ajutorul.

Cel mai simplu mod de a-ți transforma un prieten în dușman e să-i dai sfaturi pe care el nu vrea să le audă. Când ajut pe cineva, chiar vreau să ajut. Dar de multe ori, oamenii nu sunt pregătiți să accepte ajutorul. Acest lucru este normal. Pentru schimbări e nevoie de timp, iar oamenii nu întotdeauna doresc să schimbe ceva.

Nu dați sfaturi dacă oamenii nu sunt gata pentru ele. Într-o bună zi va veni şi-ţi va spune că pentru eşecul lui, eşti vinovat tu cu sfaturile tale. Am încetat să ajut oamenii care nu vor să-i ajut. Mai puțină dramă, mai mult timp pentru mine.

3. Încetează să ajuţi, dacă nu o poţi face 100%

În nici un caz nu oferiţi ajutor dacă nu sunteți pregătiți să-l acordați. Am făcut atât de des asta și încă regret. Dacă nu aveți suficient timp sau abilități pentru a ajuta o persoană, mai degrabă îi veţi face rău. Oferindu-i ajutor necalificat, privați omul de oportunitatea de a-și găsi un candidat mai bun. Deci, bunătatea ta în unele cazuri, poate dăuna. Una dintre cele mai simple căi de a distruge relația cu o persoană este să-i oferi ajutorul pe care nu-l poți oferi.

În cele din urmă, orice se poate termina bine sau rău. Și cu toții trebuie să găsim un echilibru corect între aceste două extreme. Întotdeauna cântărește bine toate avantajele și dezavantajele înainte de a oferi cuiva ajutor. În caz contrar, te poate costa timp, bani și relații importante pentru tine – profesionale sau de prietenie.

O manifestare întâmplătoare a bunătății poate salva viaţa cuiva, iar uneori o poate distruge.

Sursa