De ce judecându-i pe alții, îţi faci rău ţie?

Dacă judec pe cineva, de regulă este un semn că mă judec pe mine. În general, în viață întotdeauna este așa. Cum omul îi tratează pe ceilalți, aşa se tratează pe sine. De aceea, când cineva te tratează rău, fie-ţi milă de acest om. Pentru că în realitate, el se tratează rău pe sine.

Cuiva îi place să se îmbrace ciudat, cuiva îi place să-şi înșele partenerul, cuiva nu-i place să-şi înşele partenerul şi suferă toată viaţa, cineva încearcă să trăiască cu un soţ-psihopat sau sadic. Este alegerea fiecăruia dintre noi. Şi primul criteriu al relațiilor umane – este capacitatea de a respecta alegerea celuilalt.  Chiar dacă nu se încadrează în idea mea despre lume. Da, eu nu aș trăi așa. Dar asta este viața lui și are dreptul să trăiască așa cum vrea, să poarte ceea ce vrea, să vadă ce vrea, să trăiască şi să facă dragoste cu cine vrea, cum vrea.

De aceea, cred că este foarte important ca fiecare om să-i trateze pe alţii fără a judeca. Atunci când dispare obiceiul de a-i judeca pe alţii, treptat dispare şi obiceiul de a te judeca pe tine. Este chiar mai puternic decât pentru alte persoane. Este un “super Ego” care te urmărește şi-ţi spune: “Aici te-ai gândit rău, aici ai făcut rău, iar acolo porți în tine valorile greșite etc.”

Bine, şi dacă nu judeci, atunci ce faci? Încearcă să vezi partea pozitivă în toate aceste lucruri pe care le judeci. De exemplu, poate cineva se îmbracă ciudat, însă este o persoană bună şi agreabilă. În toate situațiile poţi găsi ceva pozitiv, ceva pe care te poţi baza. Trebuie să înveți să vezi frumusețea printre detaliile urâte. Atunci când înveți să vezi această frumusețe, urâțenia nu va mai atât de îngrozitoare. Astfel vei vedea frumusețea şi în tine, te vei ierta mai ușor.

Este foarte important să nu suprimați sentimentul de a judeca. Ci să înțelegeți de ce este inacceptabil acest lucru pentru voi. Cine sau ce v-a format convingerea că e ceva rău. De ce este atât de dificil să acceptați diferența dintre oameni?

Sursa