“Ura, invidia şi insultele sunt – un dar.” Parabola samuraiului înțelept pe care trebuie să o citească fiecare!

Fiecare dintre noi se confruntă cu faptele răutăcioase, însă foarte puțini oameni știu să reacționeze corect la insulte, răutate sau ură. Pentru a-ţi păstra sănătatea mintală, trebuie să înveți cum să ieși cu demnitate din astfel de situații, chiar dacă emoțiile te copleșesc.

Nu uita că de cele mai multe ori, te insultă oamenii nefericiți. De aceea, nu merită să le răspunzi la fel sau să te superi. Mai bine inspiră-te din parabola samuraiului înțelept…

“Un samurai înțelept, învăța tinerii studenți artele marțiale. Îşi împărtășea cunoștințele și experiența cu ei. Într-o zi, în timpul orelor, a venit un tânăr războinic, renumit pentru cruzimea sa.

Tânărul iubea să-i provoace pe alții. Îşi alegea o victimă şi o insulta. Adversarul înfuriat încerca să-l pedepsească, însă furia, care era copleșitoare, îi încețoșa mintea. Orbit de ea, făcea greșeală după greșeală și în cele din urmă războinicul îl învingea cu ușurință.

Iată că şi de data asta războinicul a început să-l insulte pe bătrânul samurai. Însă el nu a reacționat. Războinicul a încercat din nou să-l insulte pe mentor, însă el a rămas calm. În cele din urmă, războinicul iritat şi obosit a plecat, văzând că nu obține furia dorită de la bătrân.

Când agresorul a plecat, ucenicii l-au întrebat de ce a suportat atacurile oaspetelui neinvitat? Doar putea să-l cheme în luptă şi să-i dea o lecție.

Iar bătrânul înțelept le-a răspuns: “Ura, invidia şi insultele trebuie tratate ca un dar, pe care refuzi să-l accepți. Dacă nu accepți darul, atunci cui îi aparține?

– Îi aparține fostului stăpân – au răspuns elevii.

– La fel se întâmplă cu invidia și ura, atât timp cât nu le accepți, ele rămân cu cel care le-a adus – a spus înțeleptul samurai.”

Sursa