7 lucruri pe care să nu i le interzici copilului tău să le facă

În viaţa copilului interdicțiile ar trebui să fie, cu siguranță, însă moderat. Aceste 7 lucruri să nu i le interzici niciodată copilului tău:

1. Să mănânce singur

Da, e mai uşor să-l hrănești singură, însă interzicându-i copilului să ducă lingura la gură, îl împiedicăm să se maturizeze, să se simtă mare, încrezător în forțele sale. Aceștia sunt primii pași ai copilului spre independență. Pentru a nu frânge dorința și zelul către această independență, nu-i interzice această manifestare!

2. Să te ajute

Deseori auzim: “Nu atinge, vei strica”, “Pune la loc, vei vărsa”. Trec câțiva ani şi plângerile se schimbă: “El nu vrea să facă nimic”. Copilul vrea să-și simtă importanța, să fie de ajutor. Fiți atenți, cu ce zel și dorință copilul șterge masa sau aspiră. Și mai are nevoie de laudă și aprobare din partea părinților. Așa că cere-i copilului să te ajute, permite-i să te ajute și mulțumește-l pentru asta.

3. Să deseneze

De multe ori mamele nu le permit copiilor să ia creioane sau vopsele, să nu se murdărească, să nu picteze pereții, să nu mănânce vopselele. Însă toate acestea pot fi evitate, dacă în casă veți avea un spațiu și haine speciale pentru desen, care sunt ușor de curățat. Prin desen, copilul își arată sentimentele și emoțiile, deoarece nu știe cum să o facă prin cuvinte.

4. Să alerge, să sară, să ţipe, să facă zgomot.

Astfel copilul îşi exprimă emoțiile, se relaxează, îşi varsă energia care s-a acumulat. Desigur, sunt locuri unde acest comportament este nepotrivit (în locuri publice, în stradă etc.) însă acasă permiteți-i copilului să fie aşa cum vrea. Încercați, chiar să faceți asta împreună şi serile minunate vă sunt asigurate.

5. Jocurile cu apa.

Apa îi atrage extrem de mult pe copii. Este o sursă de fericire şi noi descoperiri pentru ei. De aceea, mai bine alătură-te copilului, amenajați un spațiu special pentru asta şi obțineți plăcere împreună.

6. Să atingă lucrurile fragile

Mai bine fii cu ochii în patru şi explică-i copilului că trebuie să fie atent, unde poate fi pericolul, cum e mai bine să se comporte cu acest obiect.  Povestește-i că el poate fi atins, privit, iar apoi pus cu acuratețe la locul său. Copilul, de cele mai multe ori, vrea doar să atingă obiectul.

7. Să-şi exprime opinia

Ţine minte, copilul – deja este o mică personalitate şi poate avea opinia sa. De aceea, vorbește cu el de la egal la egal, ascultă-l şi nu uita: el de asemenea, are necesități, dorințe, el simte şi gândeşte.

Sursa