Studiu: Cum mediul în care trăim ne afectează respectul de sine

Există numeroase studii care demonstrează că gândurile și mediul în care trăim ne afectează foarte mult viața. Dar pentru a începe să schimbi ceva, trebuie să începi cu mediul înconjurător.

Aici sunt importanți doi factori:

1. Ce spun oamenii importanți din viaţa ta despre tine.

Într-una din universitățile de psihologie a fost făcut un studiu. Au invitat diferite fete, toate frumoase, care urmăreau cu atenție tendințele în modă și aveau grijă de aspectul lor. Alegând una dintre ele, cercetătorii au implicat mai mulți oameni din jurul ei și oameni necunoscuți care trebuiau să facă cunoștință cu ea şi să-i câștige încrederea.

În fiecare zi unul dintre acești oameni îi spunea ceva negativ despre aspectul ei. Că arată rău. Că poate e obosită și trebuie să se odihnească. În altă zi i s-a spus: „ Azi te-ai îmbrăcat fără gust și ai ales culori depresive.”. Mai exista şi un om “rău”, care se cunoștea cu fata şi sarcina lui era de a-i atrage atenția despre defectele exteriorului ei. De asemenea, fata era obligată să meargă de trei ori pe săptămână la psiholog. Expertul putea urmări starea ei psihologică. Desigur, fata nu cunoștea esența cercetării.

Scopul a fost să se înțeleagă cum este afectat respectul de sine al unei persoane, atunci când ajunge într-un mediu toxic și cât de rapid se întâmplă acest lucru.

La final, s-a ajuns la concluzia că dintr-o fată încrezătoare, în 28 de zile poți face o fată  plictisitoare, apatică şi cu multă critică faţă de sine. Aflându-ne într-un mediu toxic, ne supunem pericolului. Cel mai des oamenii toxici care găsesc în noi tot felul de neajunsuri, seamănă o sămânță de îndoială în respectul de sine.

Şi numai înțelegând şi conștientizând asta, putem pleca la timp de la acești oameni, ori trebuie să le interzicem  să vorbească  despre noi negativ.

2. Cel de-al doilea factor este de a vedea cine este în jurul tău

Mai exact, ce oameni şi cu ce stil de viaţă ne înconjoară.

Psihologii au efectuat un experiment. Într-un cămin de fete care duceau un mod sănătos de viaţă, au adus o fată cu exces de greutate, iar în locul ei au trimis o fată care ducea un mod sănătos de viaţa. Şi le-au rugat să nu schimbe nimic în modul obișnuit de viaţă.

După 3 luni fata care se ocupa cu sportul a adăugat în greutate cu 8% mai mult decât greutatea sa precedentă, iar cea cu greutatea în exces a slăbit cu 5%. Concluzia este evidentă, mediul ne afectează. Deşi nesemnificativ, însă ne afectează.

Dacă vreți să schimbați ceva, desigur, primul pas va fi acela de a conștientiza acest lucru. Şi dorința de a-ţi îmbunătăți viaţa şi pe tine.

Poate pentru început, încearcă să schimbi mediul, iar după asta vor urma schimbări şi în percepția despre tine şi despre vaiţa ta.

Ține minte, că toate schimbările încep cu noi înșine.

Sursa