Iată de ce blocarea sentimentelor duce la depresie, oboseală şi alte afecţiuni

Când se blochează sentimentele în om? E greu de spus. Probabil în copilărie-adolescență. Cu siguranță în familia în care a crescut copilul, ori în interacțiunea cu adulți importanți.

La un moment dat, copilul înțelege că a-și exprima și trăi sentimentele și emoțiile – nu este sigur. Adesea, e o teamă irațională, adesea – e o frică din cauza situației în care trăiește: scandaluri, certuri, violență etc.

O astfel de persoană, cu cât se maturizează, cu atât mai mult îşi pierde sensibilitatea. Corpul devine înrobit, omul se întăreşte puternic în stereotipurile sale de comportament. Se întâmplă că odată cu trecerea anilor, omul nu mai este spontan, își pierde capacitatea de a-şi trăi propriile sentimente și emoții, capacitatea de a explora lumea înconjurătoare, de a conștientiza și a trăi viața.

Frica, care a apărut demult, se înrădăcinează ferm în om, în subconștientul său și îl împiedică să fie spontan şi liber de a-şi trăi viața. Omul de parcă trăiește într-un “cadru”.

Omul poate fi conservator şi la 21, şi la 42 şi la 73 de ani. Conservatismul – este incapacitatea omului de a-şi manevra viaţa – eu o compar cu o cale ferată veche, ruginită, construită demult-demult între om şi figura sa principală (mama, tata, mentorul etc). Traseul în direcția opusă nu există. Şi chiar dacă drumul duce acolo unde omului demult nu-i trebuie, iar mișcarea pe șinele ruginite deja nu mai este comodă, provoacă tensiune și anxietate – omul merge exact pe aceste șine, temându-se de ceva în interior, ceva irațional, vechi şi neclar.

Conștientizarea propriilor sentimente și necesități, conștientizarea motivelor și consecințelor propriilor acțiuni este calea de a-ţi îmbunătăți calitatea vieții.

Acceptarea de sine pentru mulți oameni este insuportabilă, pentru că în copilărie acest lucru însemna (datorita subconștientului dobândit în copilărie): dacă vrei să fii iubit, îndeplinește cerințele mele, adică nu fi tu însuți, altfel nu te voi iubi.

Prejudecata că dragostea trebuie câștigată, de multe ori este convingerea de bază a omului. Iar în continuare şi mai mult: în copil se înrădăcinează sentimentul de vinovăție, iar pe baza lui copilul este manipulat. El suprimă în sine mânia, iritabilitatea, este forțat să-şi confirme mereu valoarea. Calitățile personalității nu sunt atribuite, omul de parcă “se uită” în oglinda oamenilor din jurul său pentru a obține evaluarea lor.

Maturizându-se, fără să schimbe aceste reguli din copilărie, omul începe să simtă durere de inimă, oboseală, depresie etc. Din păcate, prejudecățile, ca bază a unei singure piste ruginite, rămân pe tot parcursul vieții sale. Și omul trăiește în tensiune, îndeplinind regulile cuiva – iar tensiunea devine adesea activitatea principală a tuturor mușchilor și duce la multe boli.

Sursa