Psihologul Mihail Litvak: De ce emoționalitatea – este masca prostiei.

Prostia poartă adesea această mască. Un om stupid, ca răspuns la reproșurile despre comportamentul său greșit, declară: “Sunt o persoană emoțională!” Se referă la emoțiile negative: furie, teamă, anxietate.

Psihologii de mult au stabilit, că lipsa de informații și incapacitatea de a evalua situația, provoacă emoții negative puternice atât celor inteligenți, cât și celor stupizi. Însă omul inteligent face concluzii din eșecurile sale, dobândește experiență, iar data viitoare aceeași situație pentru el devine obișnuită şi emoțiile negative nu apar, deoarece totul este clar, chiar dacă nu este totul în regulă.

Trebuie să acționăm și atunci energia încorporată în emoții se transformă în acțiune. La omul stupid ea se manifestă prin iritabilitate şi irascibilitate. Doar un prost irascibil își descarcă emoțiile pe alții, iar cel iritat le reține și chiar se laudă cu acest lucru: “Totul fierbe înăuntru, dar mă rețin.” Acesta e cel mai rău fel de pregătire psihologică. De îndată ce omul dobândește inteligenţă, el devine mai calm, nu doar la exterior, ci și în interior.

Este emoţional omul inteligent? Da, foarte mult. Doar că toate emoțiile lui merg în acţiuni. Se aseamănă cu un râu navigabil, la suprafața căruia e liniște, iar înăuntru – adâncime. Simți puterea curentului când intri în râu. Iată de ce oamenii inteligenți la exterior nu se prea observă.

Un om emoţional prost ne amintește de un râu de munte, care îşi aruncă apele (irascibilitate) sau are pietre mari (iritare). Şi în ambele cazuri nu este navigabil.

Și încă o analogie, care reflectă relația dintre minte și simțuri. Mintea trebuie văzută ca o conductă pentru emoții. O persoana emoțională trebuie să aibă un tub de inteligenţă mai larg, decât una mai puțin emoțională. Atunci toate emoțiile vor intra în acțiune.

Atunci când omul este ocupat cu ceva, el are doar o singură emoție pozitivă – interesul. Astfel atinge succesul, iar emoțiile sale din țeava largă de inteligență se revarsă în oceanul nemărginit al bucuriei.

Mulți se tem să devină mai inteligenți, deoarece cred că vor deveni insensibili. Frică inutilă. Dimpotrivă! Numai o persoană inteligentă se poate bucura și cu cât este mai inteligentă, cu atât nivelul de plăcere este mai mare.

Autor: Mihail Litvak

Sursa