Cum încetezi să-ţi refuzi bucuriile vieții. Vezi 4 sfaturi recomandate de psiholog!

“Voi plăti creditul ipotecar, voi crește copiii, voi slăbi, voi întâlni bărbatul visurilor mele, voi găsi un loc de muncă bun, voi câștiga primul milion și apoi … voi fi cu adevărat fericit! Dar, până atunci trebuie să răbdăm, să îndurăm, să economisim…” Psihologii sunt siguri, că putem învăța să ne trăim viaţa, fără a amâna bucuriile pe mai târziu.

Ce este “sindromul vieții amânate”

Obiceiul de a-ţi refuza plăcerile aici și acum, în favoarea unor bonusuri incerte din viitor, îl au mulți oameni şi asta îi face sufere.

Există expresia: “Să trăiești cu ziua de azi, să nu planifici nimic, să lași lucrurile aşa cum sunt”. Putem spune că “sindromul vieții amânate” este antonimul ei -explică psihologul.

Acest lucru este caracteristic bărbaților care gândesc: “Voi câștiga primul milion, apoi mă voi odihni, mă voi bucura de viață, voi acorda atenție familiei, voi merge în călătorii. Până atunci însă, dietă și 14 ore de muncă pe zi. ”

Sunt şi femei care gândesc astfel: “Cât copiii sunt mici, nu am timp să mă ocup de mine, trebuie să mă ocup de ei”. Sau: “Până când nu întâlnesc un bărbat, nu pot merge la film cu prietenii, pentru că toți sunt în perechi”. Și bineînțeles: “Până când nu pierd din greutate, nu-mi pot permite să mănânc înghețata preferată.”

În ciuda ideii comune de “a suferi acum, în numele unui viitor mai luminos”, acest sindrom se poate manifesta în trei variante.

1. “Voi atinge obiectivele și atunci …”

Este caracteristic pentru oamenii activi, motivați. Ei reuşesc să se organizeze pentru a atinge un anumit scop și lucrează din greu, sacrificând relațiile.

2. “Îi voi ajuta pe alții și apoi …”

Este caracteristic pentru oamenii altruiști, care nu se pot bucura de viaţă, când cineva din apropiere suferă. Ei sunt utili pentru societate, doar că își sacrifică viața personală.

3. “Se va întâmpla o minune și apoi …”

Este caracteristic pentru cei nemulțumiți de sine și de lumea din jur, dar nu doresc să facă nimic. Ei stau, suferă și așteaptă ca totul să se schimbe spre bine, datorită norocului sau cel puțin a unei coincidențe fericite.

Cum încetezi să-ţi refuzi bucuriile vieții.

– Nu te agăța de un singur lucru. Trebuie să ai mai multe scopuri și planuri – în viața personală, profesională, socială….

– Scrie o listă cu dorințe. Și vezi, care dintre ele se poate face calm, fără prea mult efort, chiar acum.

– Nu amâna lucrurile care par lipsite de importanţă. Pentru că în ele există mai mult sens, decât pare la prima vedere. Astfel, cei obsedați de muncă cred că odihna este o pierdere de timp, dar de fapt, este o modalitate de a-ţi păstra forțele pentru a lucra productiv.

– În sfârșit, fii atent la semnalele corpului. De cele mai multe ori, acesta îţi spune ce vrea: odihnă, somn, sport, intimitate, masaj, îmbrățișări, mâncare gustoasă, o baie caldă cu uleiuri aromatice. Nevoile sale nu sunt greu de satisfăcut, ci aduc bucurie și destul de multă.

Sursa