10 paşi importanţi pentru a-ţi dezvolta stabilitatea psihologică

Mulţi oameni lovindu-se de încercările dure ale vieţii, se consideră insuficient de puternici pentru a le face faţă. De fapt, convingerea că unii au o stabilitate psihologică înnăscută, nu este adevărată. Oamenii care au făcut faţă eşecurilor, despărțirilor dureroase şi altor încercări ale sorții, nu s-au născut cu o putere de voință de fier – ei au devenit aşa. Şi fiecăruia dintre noi îi stă în puteri acest lucru.

Psihologii definesc stabilitatea psihologică ca abilitatea de a te recupera în urma eșecurilor și de a te adapta cu ușurință schimbărilor. Această calitate poate fi dezvoltată, iar acești 1o pași vă pot ajuta.

1. Menține relații sănătoase

Nu contează cu cine: prieteni, membrii familiei sau persoane la care poţi apela cu problema ta. Comunicarea trebuie construită pe încredere reciprocă, grijă şi ajutor reciproc. Când știm că ne putem baza pe cei apropiați, se creează un sentiment de securitate, iar nivelul stabilității psihologice crește.

2. Stai faţă în faţă cu dificultățile vieţii.

Nu nega ceea ce se întâmplă. Zi de zi, pas cu pas, fă tot ce poți pentru a face față problemelor.

3. Ai încredere că problema poate fi rezolvată.

Nu putem controla totul, dar putem controla reacțiile. Lăudă-te pentru pașii pe care îi faci pentru a depăși dificultățile sau situația de criză. Crezi în faptul că poți face față problemei. Amintește-ţi victoriile din trecut – cu siguranță ai mai avut situații dificile şi le-ai depăşit.

Percepe-te ca o persoană ce poate rezolva problemele. Lasă timpurile dificile să fie o ocazie pentru a-ţi dovedi asta.

4. Dezvoltă-ți abilitățile de rezolvare a problemelor și mergi spre obiectiv.

Nu permite problemelor, care la prima vedere par dificile, să te împiedice să mergi unde ţi-ai propus. Gândește-te ce poți face chiar acum, pentru a soluționa problema. Fă-ţi o listă cu acțiuni, dar nu încerca să găsești soluția perfectă care să satisfacă toate criteriile, ci doar generează idei.

5. Acţionează

În loc să te blochezi cu indecizii sau să amâni, fă un pas înainte. Împarte planul în câteva etape, pentru ca acesta să nu pară atât de complicat și irealizabil. Începe cu lucrurile mici. Nu te concentra pe trăirile de mâine, trăiește acum. Percepe-te nu ca o victimă, ci ca un luptător.

6. Acceptă schimbările ca o parte a vieţii.

În loc să regreți pentru ceea ce nu s-a îndeplinit, mai bine îndreaptă-ţi energia spre ceea ce poţi face acum sau în viitor.

7. Acceptă emoțiile negative

Permite-ţi să experimentezi întreaga gamă de emoții. Un semn de stabilitate psihologică înaltă este capacitatea de a te compătimi, de a accepta momentele de tristețe, furie, frică și anxietate. Aceste emoții sunt firești. Nu trebuie să te concentrezi pe ele, dar nici să le negi: experimentându-le, învățăm să ne adaptăm vieții.

8. Păstrează-ţi locusul de control intern.

Persoanele cu o stabilitate psihologică înaltă, cred în importanța a ceea ce fac. Ele îşi asumă responsabilitatea pentru acţiuni şi consecințele lor. Oamenii cu un locus de control extern, dimpotrivă, dau vina pe alte persoane sau împrejurări pentru eșecurile lor.

9. Evaluează problemele în perspectivă.

Reacționează adecvat la situațiile dificile: dacă simți că o problemă minoră pare a fi catastrofală, încearcă să privești situația altfel. Întreabă-te: “Oare va fi important acest lucru peste cinci ani?”

1o. Privește în viitor cu speranță.

Tinde spre puncte de vedere optimiste și realiste. În loc să te gândeşti la cel mai sumbru scenariu, imaginează-ţi cele mai favorabil scenariu. A fi optimist, nu înseamnă ignorarea problemelor sau tratarea ușoară a acestora. Înseamnă a crede că în cele din urmă totul va fi bine.

Sursa