5 exemple despre cum să nu-ţi ceri scuze niciodată, pentru a nu strica relația şi mai mult

Ce trebuie să faci pentru a corecta o greșeală? E suficient să-ţi ceri scuze. Cu toate acestea, unii oameni reușesc să-și ceară scuze astfel, încât distrug relația şi mai mult. Iată recomandările psihologului despre cum să evitați astfel de situații:

1. Nu-ţi cere scuze pentru una şi aceeași faptă de multe ori.

Se pare că a te împăca e destul de simplu – cere-ți scuze pentru greșeala comisă şi mergi mai departe. Însă unii reușesc să se blocheze la acest pas elementar, îşi cer scuze iar şi iar, chiar dacă omul i-a spus: ” Totul e bine, am uitat deja.”

Dacă omul te-a iertat sau nu – poți înțelege după comportamentul său. Dacă vorbește în continuare de parcă nu s-a întâmplat nimic – înseamnă că totul e bine. Nu trebuie să te întorci la asta, iar şi iar.

2.  Nu deprecia daunele cauzate.

Sarcina scuzei este de a-ţi arăta regretul pentru daunele cauzate.
Arată respect, de exemplu dacă din neatenție ai spart ceva: „Ştiu cât de era de importantă această cană pentru tine, îmi pare rău. Îţi pot cumpăra una la fel, dacă asta te ajută. ”

3. Nu arăta indiferenţă.

Toate cuvintele au prețul lor. Când un om, care se face vinovat de ceva îţi aruncă chicotind: “Scuze” şi dă din mâini – formal poate arăta că regretă. Însă, vina o poți acoperi doar cu fraze sincere: “Îmi pare rău cu adevărat”, “Sunt trist pentru că a ieșit aşa”.

Unii încearcă să facă glume pentru a detensiona atmosfera, însă în astfel de situații umorul este nepotrivit, chiar batjocoritor.

4. Nu da vina pe alții

Dacă ai întârziat o oră la întâlnire, cereți scuze fără a da explicații. Omul supărat, în special dacă este un partener de afaceri – nu-l interesează motivele tale. Mai ales dacă şi-a anulat planurile pentru a se întâlni cu tine.

5. Nu-ţi cere scuze, dacă continui să te comporți la fel

Scuzele sunt necesare pentru a lăsa situația neplăcută în trecut şi a trăi în continuare, păstrând relații bune. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci nu are rost să-ţi ceri scuze.

Sursa