4 semne ale unui om adult, de care va trebui să ai grijă ca de un copil mic

Psihologii descriu 4 trăsături de caracter ale persoanelor care au crescut demult, dar nu s-au maturizat. Și cum infantilismul lor poate strica relația.

1. Persoana imatură are nevoie de grijă

Acești oameni imaturi nu pot găsi sprijin în sine, de aceea îl caută în alții. Ei așteaptă de la partener grijă, înțelepciune, atenție constantă și empatie, acceptare necondiționată şi suplinirea deficitului de căldură. Ei așteaptă ca partenerul (nu ei singuri) să le facă bine.

Și când toate acestea nu se întâmplă (pentru că partenerul nu este ideal și de asemenea are așteptări, limitări și răni din copilărie), oamenii încep să se înece în supărări, acuzații reciproce și dezamăgire.

2. Întotdeauna așteaptă recunoaștere şi aprobare

În relații, oamenii imaturi nu-și pot imagina o altă formă de intimitate, decât fuziunea. Fuziunea este dorința de a trăi “o viață pentru doi”, dorința de a fi un tot întreg, pentru a primi sprijin, căldură, consolare, liniște.

Un om imatur nu poate face nimic singur pentru sine, de aceea este dependent emoțional de oamenii cărora le-a atribuit rolul “fă-mi bine. Chiar dacă încearcă din greu să pretindă că este super-independent și nu are nevoie de nimeni.

3. Caută vinovați şi are pretenții

Una dintre caracteristicile de bază a oamenilor imaturi este căutarea vinovaților. “Lumea este rea și nedreaptă”, “Toți sunt idioți, cu excepția mea”. Omul vede motivul eșecurilor, nu în sine, ci în alţi oameni sau în împrejurări.

“Nu am succese sociale – pentru că tu ești o soție rea. Tu nu mă sprijini şi nu mă inspiri suficient. “Tu mi-ai spus să stau acasă și m-ai transformat într-o găină depresivă. Din cauza ta am devenit așa!”

4. Cere, dar nu colaborează

Omul infantil nu ştie să negocieze.  El nu-și separă aspirațiile și stările de cele ale partenerului. Și ceea ce-şi dorește, vrea să fie făcut acum și imediat.

Dacă nu obține ceea ce voia, el simte neputință şi chiar umilire, iar asta naște furie, de aceea începe să ceară, să acuze și să manipuleze. “N-ai făcut aşa cum voiam eu – eşti rău, dar voi face totul pentru a obține ceea ce-mi trebuie și mă voi răzbuna pe tine.”

O familie formată din oameni imaturi adesea va fi “unită emoțional”. De exemplu, dacă tata s-a întors acasă într-o stare proastă, atunci toți vor avea o dispoziție proastă, pentru că el îşi va vărsa oboseala, disperarea și mânia pe toţi membrii familiei, iar ei vor absorbi în sine această stare.

Concluzie:

Omul imatur caută sprijin în alţii, însă în 90 la sută din cazuri îşi găsește pe cineva la fel de imatur şi deficitar, pentru că un om matur nu are motive să-i deservească nevroza, el este interesat de respect reciproc, responsabilitate şi contribuții egale.

În relațiile sănătoase, fiecare dintre parteneri este complet și capabil să-şi facă singur bine, simte și respectă limitele proprii și ale celuilalt, respectă lumea sa interioară și a celuilalt, împărtășește cu generozitate ceea ce are.

Sursa