Vrei să creşti un copil independent şi de succes? Atunci învață-l aceste 10 lucruri simple!

Scopul fiecărui părinte este de a-şi educa urmașii astfel încât la vârsta adultă, aceştia să fie independenți și de succes. Pentru aceasta acordați atenție acestor 10 puncte importante:

1.Abilitatea de a găti

Mai devreme sau mai târziu copilul tău se va confrunta cu nevoia de a-și pregăti mâncarea. Este suficient să învățați copiii să pregătească câteva feluri de mâncare simple și ar trebui să începeți de la o vârstă fragedă.

2. Gestionarea finanțelor  

Ai încercat vreodată să vezi cum copilul gestionează banii de buzunar? În cele mai multe cazuri, el cheltuie banii pe lucruri inutile. Este important să-i explicați ce este economia și cât de greu se câștigă acești bani.

3. Grija pentru lucruri

Copilul tău știe cum să calce o cămașă sau să coase un buton? Aceste abilități simple, dar importante, vor fi foarte utile în viitor. Începând cu vârsta de 7-8 ani, e necesar să-ţi instruiești copilul să aibă grijă singur de starea hainelor și încălțămintei.

4. Gestionarea timpului

Nu toți adulții știu cum să-și planifice timpul efectiv, ce să mai spunem de copii. Însă această abilitate este foarte importantă – doar nu intenționezi tot timpul să-i planifici ziua copilului tău?

5. Carierism sănătos

De obicei, părinții încep o conversație cu copilul despre alegerea profesiei, înainte de universitate. De fapt, ar trebui să faceți asta mai devreme – din momentul în care arată unele abilitați pentru careva discipline școlare. Este important să-i explici copilului că munca – nu este doar despre a câștiga bani, dar şi posibilitatea de auto-realizare.

6. Gestionarea emoțiilor

Majoritatea copiilor sunt foarte emoționali și este normal. Nu-i interzice copilului să-și exprime emoțiile, chiar și cele negative. Este important să învețe să le înțeleagă și să le controleze, nu doar să le exprime.

7. Relațiile cu oamenii

În adolescență, copiii au multe cunoștințe și de multe ori se dezamăgesc de oameni. Este un fel de antrenament înainte de viața adultă. Merită să-i explici cum să răspundă insultelor, cum să-şi ceară scuze și să comunice într-un cerc nou.

8. Familia și comunicarea cu sexul opus

Mulți părinți nu duc conversații cu copii pe astfel de subiecte. Este o greșeală foarte mare! Neapărat spune-i copilului ce este familia, cum se construiește și de ce. De asemenea, nu neglija conversațiile despre schimbările fizice care apar în corpul unui adolescent.

9. Grija de sine

Încă de la o vârstă fragedă trebuie să-ți înveți copilul să iubească curățenia. El trebuie să-şi poată monitoriza singur aspectul. Dacă nu-l vei învăța acest lucru de la o vârstă fragedă, atunci va deveni un obicei extrem de dificil de înlăturat.

10. Abilitatea de a gândi critic

La vârsta de 5-6 ani copilul deja începe să nu fie de acord cu unele afirmaţii spuse de tine și le pune la îndoială. Dacă-i vei suprima această calitate de a se îndoi și va accepta totul, el va crește o persoană lipsită de voință.

Dacă vei putea învăța copilul aceste lucruri simple, atunci nu te îndoi – el va crește un om independent și de succes. Nu amâna, deoarece personalitatea omului se formează în fragedă copilărie!

Sursa