Richard Paul Evans: Parabola despre cum doar o frază îţi poate salva căsătoria

Timp de mai mulți ani, eu şi soția mea Keri duceam bătălii dure. Privind înapoi, nici nu înțeleg cum am reușit să ne căsătorim – caracterele noastre se potriveau foarte puţin.

Eram într-un turneu, când am izbucnit din nou. Ne-am certat la telefon și Keri a închis. Simțeam furie, neputinţă și singurătate profundă. Mi-am dat seama că am ajuns la limită – nu mai puteam rezista.

Atunci m-am adresat lui Dumnezeu. Stăteam în duș, într-un hotel din orașul Atlanta și-i strigam Domnului că această căsătorie este o greșeală și nu mai pot trăi așa. Da, ideea divorțului nu-mi plăcea, însă eram obosit de această viaţă comună. Pe lângă furie, mă simțeam şi disperat. Nu înțelegeam de ce ne este atât de dificil împreună. În adâncul sufletului știam că soția mea este un om bun. Și eu sunt o persoană bună. Deci, de ce nu reușim să ne înțelegem? De ce m-am căsătorit cu femeia a cărui caracter nu se potrivește cu al meu? De ce nu vrea să se schimbe?

În cele din urmă, răgușit și frânt, m-am așezat pe podea chiar în duș și am izbucnit în lacrimi. Din întunericul disperării a venit o lumină. “Nu o poți schimba, Rick. Te poți schimba doar tu.”

Și am început să mă rog. Dacă nu o pot schimba, Doamne, schimba-mă. M-am rugat profund în următoarele zile. În noaptea în care ne aflam atât de aproape unul de celălalt în patul nostru și în același timp atât de departe, mi-am dat seama ce trebuie să fac.

În dimineața următoare, încă în pat, m-am întors spre Keri și am întrebat-o:

– Cum pot să-ţi fac ziua mai bună?

– Ce? – s-a uitat ea nedumerită.

– Cum pot să-ţi fac ziua mai bună?

– Nu poţi – a spus ea. De ce întrebi?

– Pentru că vorbesc serios, vreau doar să ştiu cum pot să-ţi fac ziua mai bună?

– Vrei să faci ceva? Excelent, mergi şi curăţă bucătăria.

M-am sculat şi am curăţat bucătăria.

În următoarea zi am întrebat-o același lucru:

– Cum să-ţi fac ziua mai bună?

– Fă ordine în garaj.

Am respirat profund. În acea zi aveam foarte mult de lucru şi înţelegeam că ea a spus asta ca să mă enerveze.

– Bine, i-am spus. În următoarele 2 ore am făcut ordine în garaj. Keri nici nu ştia cum să reacționeze. A venit ziua următoare.

– Cum pot să-ţi fac ziua mai bună?

– Nu poţi face nimic. Te rog, oprește-te.

I-am spus că nu pot, pentru că mi-am dat cuvântul. – Pentru că tu eşti importantă pentru mine şi căsnicia noastră, deasemenea.

În dimineața următoare, am întrebat-o din nou. Și în următoarea. Și în următoarea. Apoi, la mijlocul celei de-a doua săptămâni, s-a întâmplat un miracol. La întrebarea mea, Keri a început să plângă.

– Te rog, nu mai pune această întrebare. Problema nu este în tine, ci în mine. Știu, e greu cu mine. Nu înțeleg de ce mai rămâi.

– Pentru că te iubesc, am spus eu. Cum îţi pot face ziua mai bună?

– Eu sunt cea care ar trebui să te întreb.

– Trebuie, dar nu acum.

– Vreau să mă schimb. Trebuie să știi cât de importantă eşti pentru mine.

Ea a pus capul pe pieptul meu. “Îmi pare rău că m-am comportat atât de rău”. “Te iubesc”, am spus eu. – Și eu te iubesc, răspunse ea. “Cum îţi pot face ziua mai bună?” Keri s-a uitat la mine cu dragoste: – Poate petrecem un timp împreună? Numai tu și eu. Am zâmbit: – Mi-ar plăcea foarte mult!

Am continuat să o întreb în fiecare zi. Și relația noastră s-a schimbat. Certurile au încetat. Apoi soția mea a început să mă întrebe: – Ce ai vrea să fac eu pentru tine? Cum pot deveni o soție mai bună?

Zidul dintre noi a dispărut. Am început să vorbim – deschis, despre ceea ce ne dorim de la viață și cum să ne facem reciproc viaţa fericită. Nu, nu am rezolvat imediat toate problemele noastre. Nici măcar nu pot spune că nu ne-am certat niciodată. Însă natura certurilor noastre s-a schimbat. Se întâmplau tot mai rar şi parcă nu mai aveau energia răutăcioasă ca înainte. Nici unul dintre noi nu mai voia să-l rănească pe celălalt.

Nu vreau să spun că experiența noastră va funcționa la fiecare cuplu. Nici măcar nu sunt sigur că toate cuplurile care sunt la marginea divorțului își vor salva căsnicia. Dar sunt recunoscător pentru inspirația care mi-a venit în acea zi, sub forma unei întrebări simple. Sunt recunoscător că încă mai am o familie și soția mea (cel mai bun prieten al meu) se trezește lângă mine în fiecare dimineață. Și sunt fericit că chiar și acum, decenii mai târziu, din când în când, unul dintre noi se întoarce spre celălalt și întreabă: “Cum îţi pot face ziua mai bună?”. Pentru asta, merită să te trezești dimineața.

Sursa