Învaţă copilul să înţeleagă şi să reacţioneze la cuvintele NU şi NU SE POATE

Primele reguli din viața unui copil încep cu interdicția “nu se poate”: să atingi, să faci, să iei. Pentru a învăța copilul să reacționeze corect la cuvântul “nu”, părinții vor avea nevoie de mult timp, răbdare și concordanţă: dacă mama interzice, iar tata permite, nu va funcționa.

Nu se poate

Copilul vrea să fie independent, iar acțiunile lui ni se par capricii sau neascultare. Până la sfârșitul primului an de viață, copilul începe să învețe limitele capacităților sale, limitele de răbdare ale părinților şi chiar limitele de răbdare ale altora.

Exact prin aceste lupte zilnice “groaznice” pentru părinți, copilul se afirmă, dezvoltându-şi sentimentul de auto-valoare, încredere în sine, dedicare, determinare, perseverență – tot ce adesea este confundat cu încăpățânarea.

La vârsta de 7-8 luni, copilul deja înțelege unele reguli de comportament pe care le-ați stabilit. De exemplu, cuvântul “nu”. Deși copilul la această vârstă poate înțelege că eşti nefericită sau alarmată, aceasta nu înseamnă că el te va asculta. Capacitatea sa de a urma instrucțiunile sau de a-și controla comportamentul, este încă prea limitată.

Chiar şi aşa, neapărat trebuie să-l înveți să înțeleagă cuvântul “nu se poate”, în primul rând pentru siguranța lui. Dacă știi exact pentru ce spui “nu” și insiști asupra punerii în aplicare a interdicției, chiar și cel mai mic copil te va putea înțelege. Nu stabili prea multe interdicții, copilul pur şi simplu nu le va îndeplini. “Cum să trăiești dacă nimic nu se poate?”

Încearcă să alegi doar cinci obiecte interzise din categoria celor periculoase pentru viaţa şi sănătatea copilului:

• priza
• masa (nu se poate urca).
• televizorul
• balconul (nu poate ieşi fără mama).
• aragazul

Desigur, în casă sunt mai multe locuri și obiecte care sunt periculoase pentru copil, dar încearcă să le elimini pe cele suplimentare, atât timp cât copilul crește. Ascunde vasele, fierul de călcat, acele, medicamentele – astfel şi vasele vor fi întregi și copilul și nervii tăi.

Cum să faci astfel încât copilul să înțeleagă cuvântul magic “nu se poate”?

Nu poţi aștepta de la un copil de un an că va urma doar ordinele verbale. În cele mai multe cazuri, va trebui să-i distragi atenția sau pur și simplu să-l îndepărtezi de la locul periculos.

Spune-i cu strictețe: “Nu se poate! “(De exemplu, dacă copilul pune ceva în priză), şi fă o expresie înspăimântată a feței. Apoi, ia copilul din locul periculos. Chiar și celui mai mic copil, explică-i fiecare “nu se poate”. În cazul cu priza, îi poţi spune: “Acolo trăiește curentul electric, el îi mușcă dureros pe cei care merg la el”.

Cu obiectele interzise, deasemenea, ar trebui să-i faci cunoștință. Arată-i că acul înțeapă şi provoacă durere (îl poţi împunge uşor), arată-i tigaia cu abur, spunându-i: “Este fierbinte! “.

Atitudinea față de comportamentul copilului este în mare măsură determinată de dispoziția părinților în acest moment. Același comportament poate fi privit ca îndrăzneț și independent, atunci când avem o dispoziție bună ( „Haide, fiule, încearcă să sari singur!“), sau încăpățânat şi agresiv, atunci când nu avem dispoziție ( „Unde te-ai urcat, vrei sa cazi?! “). Încearcă să percepi orice situație cu un copil mai mic de trei ani, cu răbdare și umor, indiferent de starea ta de spirit. Nu ridica vocea. În niciun caz nu recurge la pedeapsa fizică.

Pentru fiecare “nu” neapărat oferă-i un “da”.

“Nu poţi desena pe tapet, însă o poţi face într-un album”,

“Nu poţi ieşi pe balcon singur, însă poţi ieşi cu mama”,

“Nu poţi lua fierul de călcat al mamei, îl poţi lua pe al tău”.

Apropo, copiii înțeleg foarte bine noțiunile de “al meu- al tău.”.

“Nu poți lua ochelarii, sunt a bunicii”, “Nu poți lua undița, este a bunicului,” “Acest obiect este al tău și nu-l vom lua fără permisiunea ta”. Deci, în joc învățăm copilul să respecte bunurile altora, respectându-le pe ale lui.

Sursa