4 Reguli simple, ușor de reținut şi de aplicat în educația copiilor

1.Nu striga la copil

Strigătul – este un semn de neputință. Astfel este citit de către copii: ei percep părinții care strigă ca fiind nesiguri, instabili şi aceasta cauză devin înspăimântați. Strigătul este contraindicat în educație: pentru că el construiește în copil un caracter demonstrativ.  Uşor de zis, greu de făcut, veţi spune voi. Uneori copiii te scot din minți, atunci  când se expun pericolului. Chiar trebuie să-l netezești pe cap când vrea să pună mâna pe tigaia fierbinte?

În loc de ţipăt:

înțelege-te cu el: dacă refuzurile sale permanente (plimbare, mâncare, școală) îţi provoacă nervi, fă-i o ofertă pe care nu o poate refuza.

– ieşi din cameră: lasă micul artist să se calmeze: să învețe că provocarea este un argument slab.

– calmează-l: ia o revistă sau o carte și citește-i până când se oprește. Cu cât repeți mai des acest lucru, cu atât mai repede va învăța să-și controleze emoțiile.

2. Nu-l lovi

O facem din nou, din neputință: nefiind capabili să ne controlăm fricile, facem astfel de greșeli.

În loc de asta:

– învață să te calmezi singură (numără până la 10, mergi în altă cameră, rupe o foaie de hârtie…etc.).

– nu crea situații, când acasă copilul se află în pericol (atât timp cât copilul este mic toate prizele, cablurile, obiectele grele care ar putea cădea peste el trebuie ascunse sau închise).

– găsește timp pentru a-i explica unde sunt ascunse pericolele.

3. Nu fuma, nu bea şi nu spune cuvinte necenzurate în prezența copilului

Copilul este o mare responsabilitate. Odată cu apariția lui modul de viață se schimbă, iar acest lucru se referă şi la lucrurile mici pe care nu le observi. Orice lucru pe care îl interzici copilului cu textul “asta este pentru adulți” – face automat acest lucru dorit și nu educă în copil o relație adecvată cu ceea ce-i poate dăuna sănătății.

4. Nu-i cere copilului să fie un elev exemplar

Acest punct poate părea controversat. Psihologii cred că ambiția părintească este ferm stabilită în mentalitatea noastră. Pentru mulți părinți, succesul copilului la școală este o reflectare a propriilor victorii. Însă presiunea exercitată asupra lui, poate juca o glumă rea: în viitor el nu va învăța să fie responsabil pentru sine, fie se va revolta, fie va crește în sine nevoia de a le face tuturor pe plac.

În loc de cerinţe:

– acceptă copilul aşa cum este.

– construiește o psihologie corectă: învățătura este obligațiunea lui (cu cât mai devreme va sta pe umerii lui responsabilitatea pentru note, cu atât mai independent şi puternic va deveni în viitor).

Sursa