Studiu: Emoţiile puternice te pot scăpa de depresie

Asociația Americană de Psihologie a dovedit că, chiar și atunci când oamenii se confruntă cu emoții negative, cum ar fi furia sau ura, ei se pot simți confortabil.

“Fericirea este mai mult decât sentimentul de plăcere și evitare a durerii. Fericirea este o experiență semnificativă și valoroasă, iar semnificative şi valoroase pot fi doar acele emoții, pe care omul le consideră corecte și relevante în fiecare caz – explică cercetătorii. Toate emoțiile pot fi pozitive în anumite contexte și negative în altele, indiferent dacă sunt plăcute sau neplăcute “.

La studiu au participat 2324 de studenți din opt țări: SUA, Brazilia, China, Ghana, Germania, Israel, Polonia și Singapore. Participanții au fost chestionați pe diverse teme: starea lor psihologică actuală, tendința spre depresie, satisfacția de viață și notele pe care ei înșiși le dau emoțiilor (necesare/inutile, suficiente/insuficiente).

S-a dovedit că persoanele care se confruntă cu cele mai acute și puternice emoții “corecte” (indiferent de semnul “plus” sau “minus”), prezintă un minim de simptome depresive.

Este de remarcat faptul că 11% dintre participanți ar dori să experimenteze mai puțină dragoste și compasiune. De exemplu, femeile cu parteneri-agresori ar fi mai fericite dacă ar simți mai puțină afecțiune. Și încă 10% ar dori să simtă mai multe emoții negative, cum ar fi furia sau ura. Ei consideră că aceste emoții sunt relevante, de exemplu, atunci când vine vorba de violență (inclusiv psihologică) asupra copiilor. Și unora dintre ei li se părea că nu-i disprețuiesc suficient pe adulții vinovați.

Acum este obișnuit (în special în SUA) să vrei să fii fericit. Tot timpul – spune Maya Tamir. “Însă chiar și într-o stare de fericire, oamenii consideră că ar trebui să se simtă și mai bine”. Și exact asta, în mod paradoxal, îi face nefericiți. Răspunsul însă poate fi în adevăruri simple: să se ofere complet emoțiilor potrivite și să nu tindă la ceva nerealist “.

Cercetătorii atenționează că în lucrarea lor era vorba doar de emoțiile negative precum: ura, furia şi disprețul. Frica, vina, tristețea și rușinea încă trebuie studiate în contextul ipotezei prezentate. Probabil rezultatele vor fi diferite.

Sursa