Cum să-i împaci pe cei care se ceartă: ce să faci şi ce să nu faci în această situaţie

Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci într-un conflict străin – este să nu te implici. Însă dacă e vorba de copiii tăi şi vezi că se pot răni unul pe celălalt, atunci trebuie într-un fel să-i împaci.

Ce este corect să faci în această situație

Să vorbești cu fiecare separat, cel puțin să-i duci într-o parte. Să nu-i spui unuia despre ce ai vorbit cu celălalt. Să-i pui întrebări deschise, care-ţi vor oferi un răspuns detaliat, nu doar “da” și “nu”.

Înainte de a împăca părțile, trebuie să le reamintești despre importanța flexibilității și avantajele coexistenței pașnice. În general, în viață, nu doar acum. Sună simplu, dar chiar și o programare atât de simplă crește șansele unui dialog adecvat. Orice frază care a devenit motivul supărării, trebuie discutată.

Ce nu este corect

Să le explici că s-au certat din cauza unei prostii. Pentru că este o depreciere. Pentru ei, această prostie, în acest moment, este mult mai importantă decât criza globală.

“Doar în filme se întâmplă că atunci când cineva se ceartă, sunt închiși accidental într-o cameră și cearta se transformă în reconciliere” – spune mediatorul. În viața reală, împăcarea trebuie să înceapă după o pauză, când toți se vor potoli. În caz contrar, în această cameră închisă va fi nevoie de ajutorul medicilor.

Sarcina ta – este de a nu judeca, ci a crea condiții de împăcare. Nimănui nu-i place să fie vinovat. Astfel, cel mai vinovat dintre cei care se certă se va ocupa activ cu post-raționalizarea – adică, îşi va explica singur de ce el este bun, iar lumea atât dură.

Sursa