Dezvoltă-ţi conștientizarea! Iată 3 exerciții simple, care-ţi vor lua doar 10-15 pe zi.

Conștientizarea este abilitatea înnăscută a omului de a fi conștient de ceea ce simte și gândește în acest moment și de a explora totul cu bunătate, acceptare și curiozitate. Această abilitate ajută omul să găsească modalități mai sănătoase de a trece peste astfel de sentimente cum sunt: anxietatea, furia, tristețea sau sentimentul de goliciune și disperare. Puteți începe cu mici exerciții, care durează doar 10-15 minute pe zi.

1. “Scanarea”

Această stare poate fi cunoscută oamenilor ce practică yoga, tai chi și artele marțiale. Unul dintre exercițiile de bază este “scanarea corporală”.

– încearcă să te întinzi pe spate şi să simți contactul părții posterioare a corpului cu podeaua, să-ţi auzi respirația. După aceasta este necesar să treci cu privirea interioară prin tot corpul , începând de la degetele picioarelor până în vârful capului, cât mai detaliat, studiind cum se simte fiecare centimetru al corpului.

Acest exercițiu dezvoltă abilitatea de concentrare, reținerea atenției și receptivității propriilor senzații fizice. Poate fi făcut la sfârșitul zilei pentru a relaxa mușchii și a îmbunătăți calitatea somnului.

2. “Un obicei bun”

Una dintre sarcinile exercițiilor meditative este de a antrena abilitățile care pot fi aplicate în viața reală. Adică dezvoltarea conștientizării ca obișnuință.

Alege o sarcină pe care de obicei o faci zilnic, să zicem: perierea dinților, spălarea vaselor sau legarea șireturilor. Încearcă, atât timp cât îndeplinești această sarcină, să-ţi menții atenția asupra ei. Implică toate simțurile în acest proces.

Dacă te speli pe dinți – amintește-ţi că în acest moment faci exact asta, simte senzațiile provocate de atingerea periei cu gingiile și dinții, studiază subtilitățile gustului pastei de dinți. Dacă speli vasele – acceptă faptul că speli vasele, simte temperatura apei și ascultă ce sunet produce apa, cum miroase soluția de spălat. Poate reușești să observi în ce nuanțe sclipesc bulele de săpun…

3. “Stafida”

Pentru aceasta ai nevoie de o stafidă sau orice altă mâncare. Imaginează-ţi că ai venit de pe altă planetă unde nu există această mâncare. Iar acum când o ţii în mână, o poți explora cu toate simțurile. Privește acest obiect de parcă nu ai mai văzut așa ceva. Rotește-l cu degetele pentru a urmări jocul de culoare, textură, formă. În timpul procesului observă ce gânduri îţi apar: “De ce fac acest lucru?” “Cum mă poate ajuta aceasta?” sau “Urăsc stafidele!”. Permite acestor gânduri să fie prezente, iar apoi întoarce-ţi atenția asupra studiului obiectului. Încearcă-l la atingere. Observă dacă produce un sunet. Ce miros are? Iar acum urmărește cum mâna duce stafida la gură: cum știe mâna în ce direcție să se miște?

Când mâncarea va ajunge în gură, urmărește viteza cu care se mișcă maxilarul, mișcările limbii, textura stafidei pe dinți. Simte ce mușchi sunt implicați, atunci când înghiți şi ce se întâmplă cu corpul după. Apoi, acordă-ți un moment pentru a te felicita că ai dedicat acest timp cercetării propriei conștientizări, chiar și în ceva atât de mărunt, cum este consumul de mâncare.

Sursa