Cum înțelegi că cineva îţi încalcă granițele psihologice? Iată câteva semne…

Fiecare dintre noi are un spațiu individual plin cu nevoi și dorințe, în care funcționează propriile legi și reguli. Acest spațiu este protejat de granițele psihologice, care apără interesele individului și exercită funcții diplomatice.

Ne simțim confortabil pe teritoriul personal și ne protejăm cu grijă suveranitatea. Noi înșine hotărâm la ce visăm, ce planificăm, cu cine împărtășim gândurile și pe cine evităm, la ce valori ne orientăm și ce refuzăm.

Suntem foarte sensibili la eventualele încălcări ale câmpului personal și încercăm să stabilim granițe, ori de câte ori cineva încearcă să le schimbe după propria dorință.

Dacă te simți incomod sau rușinat, deranjat sau rănit, dacă ești iritat sau furios din cauza cuvintelor și acțiunilor la adresa ta, atunci se întâmplă o invazie în spațiul tău personal.

Granițele pot fi încălcate în mod explicit și brutal, atunci când omului i se interzice ceva, când cineva se folosește de bunurile personale fără permisiune, când primești sfaturi despre cum să trăiești. Aceste mesaje și acțiuni agresive întotdeauna îi provoacă persoanei o rezistență bruscă. Dar și mai mult sunt răspândite încercările voalate de a fi stăpân într-un spațiu străin.

Ce modalități ascunse de încălcare a granițelor personale aplică cei care au obiceiul să încalce spațiul străin? Există mai multe moduri:

– intruziunea în spațiul personal sub masca grijii;

– “dizolvarea” punctului de vedere al persoanei în al său;

– reținerea persoanei de la auto-manifestare firească prin emoții, gânduri, dorințe, scopuri etc.

– negarea valorii altei persoane sau a rezultatelor muncii sale;

– ignorarea persoanei și neglijarea dorințelor și intereselor ei.

Cel care încalcă limitele străine, ori consideră că știe mai bine “cum trebuie” și arată o grijă specială, ori nu înțelege, ce este atât de nepermis în comportamentul său.

Persoana, ale cărei interese au fost neglijate, se simte rănită și deprimată. Încălcarea granițelor personale duce în mod inevitabil la disconfort. Identificarea motivelor dispoziției proaste, a stării asuprite sau iritării ne oferă ocazia să găsim modalități de a ușura experiențele neplăcute sau de a le depăși complet.

Şi încă un accent: indiferent cât de “albi și pufoși” ne putem considera, este important să ne dăm seama că şi noi invadăm spațiul străin. Știind cum sunt atacurile voalate asupra granițelor psihologice ale omului, cresc semnificativ șansele unei interacțiuni corecte.

Sursa