Vârsta de tranziție: unde trec limitele părinților…

Teenage boy in troubles

Se spune vârsta de tranziție este teribilă și dificilă. Despre asta vorbesc cel mai des părinții adolescenților. De ce? Pentru că în multe cazuri este mai dificilă pentru ei decât pentru copii. De ce? Poate pentru că vârsta de tranziție a copilului vrea să le spună părinților:

“Gata! E timpul să te desparți de iluzia că știi totul mai bine decât el!”

“Gata! E timpul să limitezi influența asupra destinului copilului, dorindu-i să-i “aşterni” cât mai moale.”

“Gata! E timpul să înțelegi că puterea şi influența ta asupra copilului are o limită.”

Să înțelegi că dacă vei depăși această limită, copilul tău nu va putea trăi niciodată această perioadă de la o pagină curată.

Perioada când copilăria, plină de ascultare și supunere completă față de părinți se termină, iar viața adultă îşi intră în drepturi.

Copilul tău e cel care va rescrie această foaie a vieții lui, iar şi iar, încercând să iasă din cercul dependenței de opinia ta, banii, iubirea şi grija sufocantă. Va încerca să se elibereze din mâinile puternice a dragostei părintești în viaţa de adult.

Gata! E timpul să recunoști că este o perioadă de tranziție nu numai pentru copil, ci şi pentru tine.

Tranziția de la poziția: părintele copilului la poziția părintele unui om adult.

Vei putea oare stabili singur(ă) această limită? Vei putea trece peste opinia copilului care nu coincide cu a ta, fără violenţă asupra lui?

Vei putea oare simți propria neputință, atunci când copilul nu este de acord şi nu-l vei învinui pentru aceasta? Vei putea oare accepta că pe lângă tine, copilul poate avea o altă viață, diferită de opiniile tale? Şi-l vei iubi în continuare după această confesiune.

Da, să fii părintele unui om adult independent este mai complicat, decât să fii părintele unui copil dependent. Pentru mulți, este pur şi simplu imposibil.

De aceea, continuă să încurajeze și să susțină viața infantilă a copiilor, mulțumindu-se pe sine. Continuă să suprime încercările timide ale unui adolescent de a-și forma propria opinie, printr-un stil autoritar de comunicare. Continuă să încurajeze dependența financiară a copiilor.

Doar pentru că nu-și pot simți propriile limite. Limită, dincolo de care crește o altă viață adultă.

Dar ce cale alegeți tu, părinte de adolescent?

Sursa