Cum recunoşti o persoană nevrotică? Iată 5 semne

1. Cere iubire

Nevroticul numește iubire ceea ce nu este iubire. De exemplu, nevoia de celălalt, din cauza incapacității de a-şi trăi propria viață, existența parazitară cu alții din cauza incapacității de a-și satisface singur necesitățile, dorința de a-l poseda pe celălalt pentru propria importanţă, în special dacă celălalt este important, are putere, prestigiu și bani.

2. Cere bunătate

Ca şi în cazul iubirii, se întâmplă o înlocuire. Își confundă subordonarea cu bunătatea. Subordonarea ca suprimare a propriilor impulsuri agresive din cauza fricii de a fi judecat și respins.

3. Pretenția de interes pentru tot.

Se manifestă în special la acei nevrotici, care sunt înstrăinați de sentimentele și emoțiile lor. Este o pretenție că totul poate fi rezolvat cu ajutorul rațiunii. Sau o persoană care este dedicată profesiei ori afacerii sale, dar nu-și recunoaște nici sie că aceasta îi servește pentru prosperitate materială, prestigiu și putere.

4. Pretenţia de onestitate și dreptate

Se manifestă cel mai des la tipul agresiv de nevrotici. Pentru că ei înlocuiesc agresiunea cu capacitatea de a nu fi ipocrit, iar abilitatea de a spune “nu” – nu este o manifestare a puterii, ci dorința de a umili și a suprima.

5. Pretenția de suferință

Nevroticul este predispus la suferință, dar suferința nu depinde de voința lui. O persoană împărțită în mai multe părți nu-și poate controla suferința. Observatorul extern comunicând cu el, i se pare că acesta îşi exagerează și dramatizează nefericirea. În suferințele nevroticului există multe motive ascunse. De exemplu, suferă de dragoste neîmpărtășită, dar, de fapt, din cauza scindării sale interne nu suportă singurătatea.

Consecința acestor capcane sunt problemele lui morale.

– Aroganța nevrotică

Nevroticul îşi atribuie singur calități pe care nu le are și bazându-se pe aceasta este exigent și crud față de ceilalți. Nu are o modestie reală – adică recunoașterea nu numai în cuvinte, ci și emoțional, că nici el, nici alți oameni nu sunt perfecți. Simptomul de aroganță nevrotică este o discrepanță între auto-critica de sine și iritarea de la cea mai mică observație și neglijența față de ceilalți oameni.

– Incapacitatea de a lua o anumită poziție.

Persoana nevrotică rareori ia o poziție clară în ceea ce privește personalitatea, ideile, evenimentele, din moment ce se bazează pe nevoile sale și nu pe datele obiective. Și pentru că nevoile sale sunt contradictorii, atunci şi poziția rareori este sigură. Orice bârfă despre o altă persoană, îi poate schimba opinia. Orice declarație autoritară, îi poate influența decizia. Orice dificultate neașteptată, îl poate face indiferent față de ceea ce a vrut recent. Își poate schimba opiniile politice, religioase, personale în funcție de resentimentele sau afecțiunea personală.

Sursa