3 trucuri de aur care te vor ajuta să nu mai ridici vocea la copil!

Fiecare părinte are propriile reguli pentru creșterea copilului. După cum arată statisticile, majoritatea respectă regulile transmise de generațiile anterioare.

Inovațiile în această sferă intră destul de lent în viața noastră și doar datorită unor psihologi și educatori remarcabili. Dar dacă copilul tău nu te ascultă, este nepoliticos sau pur și simplu se comportă urât, e timpul să te gândești la ce ai făcut greșit și cum să îmbunătăţeşti situația.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să educi copilul corect:

1. Nu ridica vocea la copil

Când țipi la copil, el absoarbe toată agresiunea ca un burete și, în cele din urmă, o va arunca în exterior.

Calmează-te, respiră adânc și gândește-te la situația care îţi provoacă iritație. Acum pregătește-te mintal pentru această situație neplăcută și, atunci când vine timpul, exprimă-ţi nemulțumirea cu tonul obișnuit.

Nu reușești să te reții? Da, este greu, fără îndoială! În primul rând, trebuie să înțelegi mai exact ce îți provoacă iritarea și strigătul. Muzica tare? Notele rele? Ai trecut deja prin asta și, teoretic, ar trebui să fii pregătit pentru astfel de probleme. Dintre voi doi, adultul ești tu!

Numără până la 10. Dacă vei face acest truc simplu, pur şi simplu îţi va fi rușine să izbucnești.

2. Nu cere prea mult

Copilul tău cu siguranță va fi cel mai bun pentru tine, chiar dacă nu câștigă o medalie la înot sau nu aduce cele mai mari note.

Nu trebuie să crezi că fiul sau fiica ta ar trebui să semene cu tine la aceeași vârstă sau să pui pe copil toate ambițiile tale nerealizate. Pur şi simplu observă ce face cel mai bine și dezvoltă-i această abilitate.

3. Fă o impresie bună

Copiii sunt oglinda părinților, astfel ei vor evalua şi vor repeta tot ceea ce faci. Surprinde-ţi copilul cu abilități neașteptate, arată-i cunoştinţele, puterea şi caracterul tău. Astfel, nu numai că poți câștiga autoritate, ci poţi investi în copil tot ce ai mai bun în tine.

4. Discutaţi, ajută-l, convinge-l

Între voi trebuie să existe înțelegere reciprocă deplină. Discutați despre viața de zi cu zi. Ajută-l să simtă că oricând poate aștepta ajutor și sfaturi. Familia trebuie să fie ca o cetate în care să fie ascultat și ajutat.

Convinge-ţi copilul că el însuși este făuritorul vieții sale, a eșecurilor și succeselor sale. Într-o atmosferă de iubire și înțelegere reciprocă cresc oameni mari.

5. Petreceți mult timp împreună

Chiar dacă în programul tău e imposibil să găsești mult timp pentru copil, utilizați acest timp cât mai eficient posibil. Citiţi cărți, mergeți la teatru, relaxați-vă în natură – toate acestea afectează pozitiv relația voastră și va învăța copilul lecții utile.

Atunci când copilului îi lipsește atenția părintelui, el o va căuta la alții. Și nu există garanții că în cele din urmă totul va fi bine.

6. Nu evita întrebările

Chiar dacă întrebarea e despre un subiect sensibil, nu încerca să eviți răspunsul. Copiii nu sunt pregătiți să accepte anumite informații, însă orice neîncredere în răspuns va denatura percepția copilului. Răspunde direct, dar concis, dacă subiectul este neplăcut pentru tine.

7. Nu-l proteja de dificultăți

Sarcina ta ca părinte este de a-i pregăti conștiința  fragilă pentru maturitate. Oricât nu vei încerca, nu-l vei putea proteja de toate problemele. Moartea rudelor, problemele din familie, chiar şi refuzul banal de a cumpăra “acea jucărie frumoasă” întăresc copilul, îl ajută să-şi formeze personalitatea.

8. Recunoaște-ţi greșelile

Când îți dai seama că nu ai dreptate, de exemplu, într-o discuție cu fiul sau fiica ta, nu-ţi fie teamă să admiți asta în faţa copilului. Credibilitatea ta nu va avea de suferit, dimpotrivă, va crește dacă-ţi vei recunoaște înfrângerea.

sursa