Cum înţelegi că suferi de depresie. Iată 9 Simptome de bază

Depresia – este starea caracterizată prin dispoziție depresivă, gândire lentă și activitate fizică slabă, combinată cu o varietate de tulburări fizice cum ar fi: pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, bătăi neregulate ale inimii, senzație de slăbiciune fizică, și altele. Simptomele se observă timp de cel puțin 2 săptămâni și duc la perturbarea vieții normale a omului.

Depresia se întâlneşte mai des la femei decât la bărbați, vârsta medie de debut a bolii: 40 de ani, dar poate să apară la orice vârstă.

Criterii de diagnosticare a unui episod depresiv după DSM-IV (ghid american pentru diagnosticarea tulburărilor mintale).

Cinci sau mai multe dintre următoarele simptome se observă timp de 2 săptămâni, provocând perturbarea vieții normale. Cel puțin unul dintre ele este dispoziția depresivă, pierderea interesului pentru mediu și pierderea sentimentului de plăcere. Aici nu se includ simptomele cauzate de bolile somatice. Simptomele nu au legătură directă cu acțiunea unei substanțe psihoactive (de exemplu, atunci când faci abuz de droguri sau medicamente).

1. Starea deprimată persistă în cea mai mare parte a zilei și este prezentă aproape zilnic (de exemplu, sentimentul de tristețe, goliciune, lacrimi). La copiii şi adolescenți este posibilă iritabilitatea.

2. Pierderea interesului sau plăcerii de a face toate sau aproape toate activitățile în cea mai mare parte a zilei (aproape zilnic).

3. Pierderea semnificativă în greutate, care nu este asociată cu dieta. Sau scăderea şi creșterea poftei de mâncare (aproape zilnic).

4. Insomnie sau somnolență (aproape zilnic).

5. Agitație psihomotorie sau inhibare psihomotorie (din punctul de vedere al altora și nu din sentimentul subiectiv de agitaţie sau letargie).

6. Oboseala sau pierderea puterii. (zilnic sau aproape zilnic).

7. Senzația că ești lipsit de valoare ori sentimentul excesiv şi nefondat de vinovăție (care poate fi delirant) aproape zilnic.

8. Abilitatea scăzută de a gândi și a te concentra sau manifestarea indeciziei.

9. Gânduri periodice despre moarte (nu doar frica de moarte), gânduri periodice de sinucidere sau încercări de a comite suicidul (fără un plan specific) ori tentative de suicid cu prezența unui astfel de plan.

Strategia cea mai eficientă de tratament este combinarea psihoterapiei şi metodei medicamentoase. Tratamentul medicamentos cu antidepresive ar trebui să se facă doar sub supravegherea unui psihiatru. Psihoterapia este atât o măsură de prevenire, cât și o modalitate de a trata depresia deja existentă.

Dacă aveți îndoieli cu privire la prezența sau absența depresiei, nu ezitați să contactați un specialist.

Fiți sănătoși și bucurați-vă de viata!

Sursa