Nu căuta garanții în iubire. În această viaţă nimic nu este garantat….

Probabil nu ar trebui să căutăm mereu ceva permanent, o iubire mare sau o garanție a relației pe termen lung. În această viaţă nimic nu este garantat. Avem doar garanția că ne-am născut și că într-o zi vom muri.

Căutând garanții, deseori pierdem viaţa, diversitatea, culorile şi oportunitățile ei. Pierdem ceea ce se află lângă noi.

Femeile caută relații pe termen lung, de încredere, în care ar putea naște un copil, ar putea obține siguranță psihologică și un trai relaxant. Femeia vrea să găsească bărbatul care îi va aparține doar ei. Ea este gata să construiască o relație, să-și aprofundeze viață. Femeia este mai terestră.

Bărbatul însă – este ca vântul. Prin natura lui este cuceritor. Cucerind diferite femei, se afirmă în ochii săi. Acest lucru nu înseamnă că nu are nevoie de o femeie constantă – are. El are nevoie de un suport unde se va întoarce întotdeauna după victoriile sale.

Dacă într-o relație o persoană este liberă, atunci şi cealaltă este liberă. Acesta este un risc mare, însă dragostea trăiește pe libertate.

Trebuie să treci prin mai multe relații pentru a cunoaște diferiți oameni, ca într-o bună zi să poți găsi ceea ce ţi se potrivește cu adevărat. Dar dacă-ţi vei atribui fiecare om pe care îl întâlnești, vei cere fidelitate sau te vei agăța de el, atunci nu vei găsi niciodată ceea ce este al tău.

Noi însă, toți ne agățăm, suntem mari posesori. Începând cu cineva o relație, cerem ca celălalt să ne aparțină. Să se uite doar în direcția noastră, să ne iubească, să fie interesat doar de noi. Dar oare e posibil acest lucru? Toți suntem oameni vii şi dacă odată ne-a interesat o persoană, cu ușurință ne poate interesa şi alta.

Uneori pentru a evalua ceea ce ai, trebuie să te îndepărtezi, să cunoști altă experienţă, altă relație. Suntem vii – ne dorim comunicare, dorim să aflăm lucruri noi, să aducem ceva proaspăt în viața noastră, pentru că orice relație cu timpul devine mecanică, o rutină. Ne place partenerul nostru, suntem gata să continuăm relația, dar deasemenea ne interesează şi alți oameni. Şi nu am fi împotrivă să ne “aerisim” un pic, însă ne temem să pierdem ceea ce avem – de aceea, îl controlăm pe celălalt, iar celălalt ne controlează pe noi. Și în aceste îmbrățișări fatale, murim încet, visând să scăpăm de ele.

Permițându-i celuilalt să acționeze și să trăiască așa cum înțelege, noi înșine câștigăm valoare. Celălalt se poate îndepărta, poate deveni mai rece, se poate întâmpla orice. Intensitatea sentimentelor nu poate dura 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, altfel pur şi simplu vom arde. De aceea, în orice relație există faze de activitate și pasivitate, de care nu trebuie să-ţi fie frică.

Chiar dacă celălalt pleacă, el se poate întoarce din nou şi atunci relația va dobândi o calitate şi o valoare diferită, se va actualiza, pentru că celălalt va privi altfel ceea ce are.

Sau este posibil ca partenerul să găsească un nou interes și să-și caute fericirea. Este inutil să te agăți de ceea ce pleacă – ori se va întoarce singur, într-o nouă calitate, ori nu se va întoarce și va trebui să te ridici şi să mergi mai departe. Însă ne este teamă să ieșim şi să căutăm. Să ieşi din nou în larg –  este înfricoșător, nu mai credem nici în noi înșine, nici în faptul că putem găsi altceva. De aceea, niciodată nu eliberăm, ne agățăm până la urmă, stricăm relațiile și ieșim din ele răniți, cu credința pierdută în bărbați sau femei. Ieșim din relații cu răni.

Dacă într-o relație intrăm relativ ușor, să pleci din ea este foarte dificil. Intrăm și închidem ușa la toate încuietorile, aruncăm cheia și chiar uităm unde este ușa. Apoi ne lovim cu capul pe perete, încercând să ieșim. Și totul din cauza posesiei reciproce.

Este inutil să ceri libertate din partea celuilalt, întotdeauna trebuie să începi cu tine. Iar noi, de obicei venim cu pretenții, neînțelegând că posesia este reciprocă. Celălalt ne posedă, doar pentru că noi îl posedăm.

Sursa