Tatiana Chernigovskaya:”Activitatea creierului este un mare mister. Cum funcționează, de fapt, nimeni nu știe, iar lumea poate fi o halucinație.”

Ce este conștiința?

Omenirea va avea încă multe surprize în drumul cunoașterii de sine, spune doctorul în științe şi biologul Tatyana Chernigovskaya. Pentru cele mai importante întrebări până în prezent nu există răspunsuri, spune ea.

Care este secretul creierului și al conștiinței? Cum funcţionează revelația și „al șaselea simț“? Despre aceasta și multe alte lucruri ne spune expertul Tatyana Chernigovskaya.

– Dumneavoastră studiați creierul de mulți ani. Există multe mistere care nu pot fi explicate din punct de vedere științific?

– Activitatea creierului este un mare mister. Cum funcționează, de fapt, nimeni nu știe. În general, ce este creierul? Uneori se spune că creierul este un computer puternic. Însă acest lucru nu este adevărat. O parte a creierului într-adevăr poate funcționa ca procesorul. Însă cealaltă – este diferită. Ceea ce este ușor pentru creier, este dificil pentru computer și invers. În computer, pentru a găsi o informație, trebuie să indici adresa exactă. În viață însă, avem de-a face cu informații incerte.

Cum reușește creierul fiind un dispozitiv extrem de complex să nu-şi iasă din minți – pentru mine e un mare mister. Ni se pare că cunoaștem deja multe despre creier. Cele mai bune universități din lume participă la cele mai mari proiecte cu finanțări uriașe și totul pentru a cunoaște creierului. Dar cele mai importante întrebări din acest domeniu rămân absolut neatinse.

Poate că peste 10 ani vom avea dispozitive care vor arăta fiecare neuron. Însă în creier sunt 120 miliarde. Nu cred că avem nevoie de un astfel de dispozitiv şi o astfel de informație, ce să facem cu ea? Acest lucru ne oferă doar cunoașterea unor detaliilor mici. Noi însă trebuie să înțelegem esențialul – de unde a venit conștiința. Avem nevoie de alt răspuns şi pentru a-l afla nu există dispozitive…

– Deci, avem nevoie de un geniu care va găsi o soluție?

Cineva care, în primul rând, va pune corect întrebarea. Ce vrem să găsim – adrese exacte în creier? Să aflăm unde și ce informații există? Să presupunem. Dar pentru ce? În primul rând, acolo nu există astfel de locuri – aceasta este o rețea neuronală complexă, care se schimbă și se reformulează mereu. Și informația despre orice subiect, eveniment, impresie va fi acum aici, apoi acolo, deoarece asociațiile legate de ea deja sunt diferite. Și fiecare asociație devine nouă în fiecare minut, pentru că în creier nu există stabilitate.

Vom căuta conștiința, neștiind ce este, ce anume trebuie să găsim.

– Adică, omul gândeşte, dar nu înțelege ce prezintă propria conștiință?

– Da, aproximativ aşa. Oamenii de știință nu se pot pune de acord pe acest subiect. Unii spun despre conștiință că este o reacție a organismului. Îmi pare rău, dar în acest caz și animalele, pasările, peștii, insectele – deasemenea au conștiință, adică toate ființele vii. Și floarea care crește în ghiveci în casa ta, de asemenea – vă imaginați? Sau alții spun că este o reflecție, o conștientizare a acțiunilor. Atunci, în acest caz, 90% din populația lumii nu posedă conștiință, deoarece majoritatea oamenilor nu reflectează, ci pur și simplu trăiesc – ca iarba … Ce este conștiința? Starea de a nu fi în comă, de a fi treaz? Iată voi puteți spune ce este? Eu – nu.

– Știința cunoaște cazuri când persoana s-a trezit dintr-o comă îndelungată și ținea minte tot ce s-a întâmplat în acest timp…

– Exact. Adică îşi amintește ce s-a întâmplat, când de fapt era o piatră…Pe acest subiect există o frază interesantă: “Paradoxul este că creierul se află în lume, iar lumea este în creier”. Se pare că dacă pun la îndoială ideea mea despre Univers, atunci pun la îndoială existența întregii lumi.

Ce motive am eu să cred că totul din jurul meu nu este o halucinație? Niciunul. Am lucrat în psihiatrie mulți ani, deci știu. Persoana care vede halucinații, pentru ea ele sun la fel de reale, cum sunt aceste pahare pentru noi – asta e problema. Și dacă îmi spui: “Da, însă noi vedem același lucru” – doar voi zâmbi. Pentru că cine poate dovedi că nu ești o parte din halucinația mea?

– Studiați fenomenul de revelație. Cum funcționează această abilitate? Se știe că ea vine în mod neașteptat pentru om, de unde nu este clar, este adesea ilogică și inexplicabilă …

Există diferite tipuri de logică. Când spunem: “logic-lipsit de logică” înțelegem logica aristoteliană: A+B=C. Ceva poate fi lipsit de logică în cadrul acestui sistem, dar în alt sistem, același lucru va fi logic. Înțelegi?

Da, revelația se întâmplă brusc. Dar se întâmplă, de regulă, cu acei oameni care s-au gândit mult timp la o anumită problemă. Creierul continuă să lucreze și în vis, nu mai puțin decât în stare trează. Aceasta înseamnă că mecanismul se rotește, se rotește și, la un moment dat, găsește soluția. Și totul se întâmplă în creier. Nu avem alt candidat pentru rolul de “creator al revelației”, decât rețeaua neuronală, care face o muncă incredibil de complexă.

– Aţi spus cândva că genialitatea este o anomalie pe marginea nebuniei…

Genialitatea – poate fi ceva foarte bun, și poate fi ceva foarte bun plus schizofrenie. Deoarece toți oamenii geniali plătesc scump pentru abilitățile lor. Printre ei nu vom găsi oameni sănătoși mintal. Unul are o boală sufletească, altul e dependent de alcool, al treilea încearcă sa se sinucidă … Geniile au o viata sacrificată. Nu pentru că au ideea de a face omenirea fericită, ci pentru că s-au născut așa. Și, în cele din urmă, nu sunt acceptați de societate …

– Deci, genialitatea este o proprietate morbidă a creierului?

– Nu neapărat. Geniile au un creier special. Desigur, te naști – geniu. Cu toate acestea, mai târziu poţi să nu te realizezi, deoarece geniu înseamnă gene plus muncă enormă. Geniul trăiește o viață groaznică, cu pierderi uriașe și muncă incredibilă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, indiferent de motiv, atunci, din păcate, genele de geniu se pierd… Poţi moșteni o vioară Stradivarius, însă trebuie să înveţi să cânţi. Nu poți plimba și îndoi instrumentul. De aceea – da, aceasta este o moștenire dificilă.

Sursa