Paleta conștiinței: 3 Secrete care te vor ajuta să-ţi dezvolţi Inteligenţa Emoţională

Inteligența emoțională. Este peste tot. Toţi vorbesc despre ea. Și totuși nimeni nu pare să fie capabil să explice ce este cu adevărat sau cum poate fi dezvoltată.

Majoritatea oamenilor ar spune că emoția este un sentiment. Dar ce este sentimentul? .. o emoție?  Noile cercetări arată că și puținele cunoștințe despre emoții, de fapt, sunt eronate.

Lisa Feldman Barrett profesor la Universitatea Northeastern, autorul cărţii “Cum se nasc emoțiile: Viața secretă a creierului” descrie cum funcţionează emoţiile şi de ce sunt atât de greu de înțeles. Sau de ce cheiţa inteligenței emoționale poate fi dicționarul Merrim-Webster.

De ce înţelegem greşit emoţiile?

Emoțiile noastre fundamentale sunt predeterminate și universale. Fiecare dintre noi are o cutie de creioane cu același set de culori: furie, frică, fericire, tristețe etc.

De fapt, în unele culturi nu există cutii complete de emoții. De exemplu, oamenii din Tahiti nu au tristețea.

Din cartea “Cum se nasc emoțiile”:

Eskimoşii nu au conceptul de “furie”. Cei din Tahiti nu au conceptul de “tristețe”. Atunci când se află într-o situație pe care occidentalii ar descrie-o drept tristețe, cei din Tahiti – se simt rău, îngrijorați, obosiți sau lipsiți de entuziasm. Toate acestea se încadrează într-un singur termen: pe’ape’a.

Iar în alte culturi există culori de creioane pe care nu le-am mai văzut până acum.

Din cartea “Cum se nasc emoțiile”:

– Norvegienii au conceptul de Forelsket – aşa descriu sentimentul de bucurie puternică când sunt îndrăgostiți.
– Gigil (filipineză): dorința de a îmbrățișa sau a strânge ceva extrem de adorabil.
– Arigata-meiwaku în japoneză înseamnă o emoție pe care omul o simte atunci când cineva i-a făcut o favoare de care nu avea nevoie și care îi creează dificultăți, însă oricum trebuie să fie recunoscător.

Studiile arată că emoțiile nu sunt universale şi predeterminate. Sunt concepte pe care le învățăm. De aceea, pot fi diferite, de la cultură la cultură.

Dacă îți crezut că pe’ape’a și tristețea sunt aceleași, permiteți-mi să vă întreb: voi acceptați “regretul” în loc de “durerea de inimă”? Sau confundați “dezamăgirea” cu “necazul”? Nu cred.

Nu simți Forelsket pentru că nu vorbești limba norvegiană. Dacă ai fi crescut în altă parte, ai fi putut simți ceva diferit. La diferiți oameni emoțiile sunt diferite. Unele concepte le primim doar trăind într-o cultură, altele le învățam în mod specific. Și ele se transmit de la o persoană la alta, de la o generație la alta.

Când simțim un sentiment, este declanșat conceptul de emoție, ca și memoria. Acest lucru se întâmplă aproape imediat și în mare parte nu conștientizam acest proces. Înțelegând cum funcționează emoțiile, ajungi să înțelegi cum poate fi dezvoltată “inteligența emoțională”:

1. Inteligența emoțională începe cu detalierea emoțională

Cu cât petreci mai mult timp învățând să distingi emoțiile pe care le simți, să le recunoști ca fiind diferite și unice, cu atât devii mai inteligent din punct de vedere emoțional. Aceasta se numește “detalierea emoțională”.

2. Caută în dicționar

Dacă nu știi ce înseamnă “dorință”, nu poți defini această emoție. Cunoașterea mai multor cuvinte emoționale este cheia recunoașterii unor concepte emoționale mai subtile.

Deci ești supărat, furios sau doar iritat? Recunoaște-ți emoțiile. Lasă sentimentele să devină vizibile. Şi ce faci dacă dicționarul nu te ajută? Dacă niciun cuvânt nu poate descrie ceea ce simți? Nicio problemă. Emoțiile nu sunt programate. Acestea sunt concepte. Și asta înseamnă că poți crea propriile emoții.

3. Emoții noi

Lisa Feldman Barrett spune că aceasta este o altă modalitate excelentă de a-ţi spori inteligența emoțională. Și nu este atât de dificil precum crezi.

Te-ai simțit vreodată “nu în largul tău” sau pur și simplu “absent”? Ai avut senzații, dar nu era niciun concept care să se potrivească cu ele. În acest caz, inventează tu un nume acestor sentimente. Groaza pe care o simți duminică seara, știind că mâine trebuie să mergi la muncă? Sau ceva special, ce simți pentru partenerul tău?

În Japonia, există conceptul de aje-otori – “când simți că arăți mai rău după o tunsoare.” Cu toții am simțit-o. Pur şi simplu un geniu inteligent emoțional a inventat un nume pentru asta. Fii genial.

Adaugă noi culori în cutia ta emoțională și vei putea picta o viață emoțională mai bogată, mai demnă pentru tine și pentru ceilalți.

Sursa