Ghid pentru părinţi: 7 secrete de dezvoltare armonioasă a copilului

1. Niciodată nu-i interzice copilului să vorbească, întotdeauna oferă-i posibilitatea de a se exprima.

Da, copiii mici de multe ori spun povestea într-o ordine destul de haotică, de la sfârșit spre început. Cu timpul, ei vor înțelege ordinea și vor învăța să povestească corect. Copilul poate vorbi neîncetat, fără să obosească. Lasă-l să o facă. Credeți-mă va veni timpul, când vei aștepta să vorbiți sincer, iar el (cum se întâmplă deseori) nu va dori să facă asta.

2. Ajută copilul de la o vârstă mică să înțeleagă timpurile

Cu cât copilul va învăța mai devreme timpurile: trecut, prezent şi viitor, cu atât mai uşor va naviga în timp și va înțelege semnificația anumitor cuvinte. Povestește-i cât mai des diferite povestioare în trecut și în viitor, împărtășește planurile de mâine, analizați împreună evenimentele de ieri.

3. Discutați împreună tot felul de subiecte.

Acestea pot fi poveștile citite, ceea ce aţi văzut pe stradă, la televizor şi ceea ce se întâmplă la grădiniță – atât! Astfel copilului i se va îmbogăți vocabularul.

4. Întotdeauna arată-i imagini.

Dezvoltarea copilului – în mare parte se face prin exemple  și comparații ilustrative. Pune-i la dispoziție multe cărți ilustrate, precum și albume foto. Nu trece cu vederea astfel de invenții utile cum sunt cuburile cu desene și cărțile Doman, care și-au primit deja recunoașterea în rândul părinților grijulii.

5. Antrenează-i memoria

În primul rând învățați diferite poezii şi cântece. Toate acestea ar trebui să se facă într-un mod jucăuș, astfel încât copilul să obțină plăcere, să nu fie forțat. Foarte mulți copii au o imaginație bogată. Puteți compune împreună povestioare fictive.

6. Acordă atenție celor 5 simțuri și stimulează-le mereu.

Din anumite motive, mulți cred că doar vederea și auzul sunt importante la copil. Dar mirosul? Atingerile? Ele, de asemenea, sunt extrem de importante pentru o viață plină. De aceea, familiarizează copilul cu diferite mirosuri, oferă-i posibilitatea să interacționeze cu diferite texturi. Toate acestea au un impact doar pozitiv asupra dezvoltării copilului;

7. Nevoia de jocuri rămâne actuală şi astăzi.

De ce? Deoarece în timpul jocului, în primul rând, există o comunicare strânsă între părinte și copil. În al doilea rând, copilul are nevoie de jocuri, pentru asta există copilăria, să se joace. Acordați o atenție deosebită jocurilor în aer liber – jocurilor active. Acum există o mulțime de jocuri, pentru fiecare gust. Cel mai important este să observați preferințele copilului și să puneți accent pe aceasta.

Sursa