10 fraze care pot transforma copilul tău într-un adult plin de complexe.

Uneori părinții fiind nemulțumiți de comportamentul copiilor, spun fraze pe care nu ar trebui să le spună. Copiii capricioși, deseori aud de la părinții lor fraze precum: “Vei continua să te comporți urât, plec de la tine”. Amenințarea de a rămâne singur acționează asupra copilului ca un verdict și înseamnă pentru el că acum e lipsit iubirea şi sprijinul părinților. De aceea, trebuie să te gândeşti foarte bine înainte de a arunca fraze greșite.

1. “Nu bea apă rece, te va durea gâtul.”

Gâtul nu doare de la apa rece, ci de la emoții sau gânduri nerostite. Dacă nu-i vei “închide” gura copilului atunci când vorbește, țipă sau strigă și nu-l vei certa pentru cuvintele şi emoțiile sale, atunci gâtul nu-l va durea.

2. “Nu te alinta la masă.”

Copiii de fapt nu se alintă. Ei descoperă lumea și proprietățile fizice ale obiectelor, inclusiv şi cele ale mâncării.

3. “Nu te prosti”

Când, dacă nu în copilărie te poţi prosti. Dacă nu vei face suficient acest lucru în copilărie, atunci dorința de a fi “clovn” se va manifesta la maturitate în cele mai bizare forme și imagini, pe fundalul seriozității generale ale persoanei. De asemenea, va fi însoțită şi de o nemulțumire interioară.

4. “- Despre ce vorbești? Nu-ți este rușine?”

Nu pune pe umerii copilului rușinea şi sentimentul de vinovăție. Astfel, adultul pune pe copil responsabilitatea pentru sine, starea sa, nivelul său de conștiință, metoda sa de educare. Iar apoi, copilul trăiește cu aceasta greutate străină, devine nefericit şi supărat pe toată lumea.

5. “Nu mai plânge! Calmează-te!

Este ca și cum ai spune: “Ajunge să-ți cureți sufletul, lasă durerea interioară în tine și trăiește cu ea mai departe, prefă-te că nu te doare, înșală-te singur”. Durerea neplânsă se va acumula întotdeauna și va face copilul mai nervos și mai rău.

6. “Vei cădea, te vei lovi, te va durea”.

Dacă îi spui asta copilului, atunci aşa se va întâmpla. Aceste cuvinte nu sunt un avertisment pentru el, ci fapte care îi programează conștiința la un asemenea rezultat al evenimentelor. În loc de astfel de fraze, trebuie să ajuți copilul să încerce singur ceea ce nu a încercat, să-i oferi mâna şi sprijinul, să-i insufli încrederea în forțele proprii.

7. “Ești rău!”

Specialiștii spun că nu trebuie să-ţi judeci copilul, poţi judeca doar faptele şi acțiunile lui. Nu-i spune copilului că este “rău”, mai corect ar fi să-i spui că “a făcut ceva rău”. Copiii mici nu pun la îndoială cuvintele noastre, ei cred tot ce le spunem.

8. “Nu vei asculta, va veni un nene rău și te va lua cu el!”

Un copil cu nervi puternici și un simț al umorului bun, nu va reacționa la astfel de afirmații. Însă un copil mai anxios poate trăi o frică puternică sau poate câștiga o fobie. Tot ce poate obține părintele cu astfel de fraze este creșterea anxietății, tulburări nervoase, înrăutățirea comportamentului şi disciplinei copilului.

9. “Nu poți face nimic – lasă-mă să fac singură!”

O astfel de frază din start programează copilul la eșec. Treptat copilului i se formează ideea că este un ratat, un ciudat, incapabil și prost care nu poate face nimic singur fără ajutorul mamei. Acest copil nu este încrezător în sine şi niciodată nu va lua inițiativa. De aceea, atunci când copilul tău îţi spune: “Mami fac eu!” – susține-l, fii răbdătoare şi neapărat laudă-l.

10.  “De ce nu te poți comporta ca şi sora ta?”

Comparațiile, în special cu fratele și sora, sunt foarte dureroase pentru copii și provoacă un sentiment de concurență nesănătoasă. Copilul tău trebuie să știe că-l iubești fără motiv și nu pentru abilitățile dobândite sau talente speciale.

Sursa