6 modalități simple pentru a te calma atunci când simţi o stare de anxietate și emoții intense

Când ne aflăm în epicentrul anxietății sau atacului de panică, lobii frontali refuză cu încăpățânare să lucreze. Simțim ca nu putem gândi clar, nu ne putem concentra… Începem să credem că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru plutește, totul e în ceață. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când simțim emoții prea intense – de exemplu, sentimente de abandon, resentimente, deznădejde, frică sau disperare.

Tehnicile de împământare – sunt un instrument excelent pentru astfel de situații şi pot fi folosite oriunde vă aflați. Există multe modalități de împământare. Mai jos vă propunem să cunoașteți câteva dintre ele:

1 Autocalmarea

– Fă un duș sau o baie. Concentrează-te pe fiecare pas al pregătirii, observând fiecare detaliu: ce simte încheietura mâinii atunci când atinge mânerul ușii și robinetul? Când deschizi robinetul, cum determini temperatura potrivită a apei? Observă senzațiile provocate de apă pe corpul tău, acordând atenție temperaturii și sunetelor de apă, senzațiilor mușchilor corpului.

– Găsește un obiect de împământare care te atrage. Poate fi ceva de genul unei pietre netede, o bucată de sticlă lustruită sau un ghem cu aţă textura căreia îţi place. Poartă acest obiect cu tine, acolo unde e uşor să-l păstrezi și ia-l când ai nevoie să te liniștești. Observă şi descrie în minte fiecare detaliu al obiectului, atingându-l cu mâna și observând toate senzațiile de la această atingere.

2. Observă  5 senzaţii

– găsește un miros cunoscut (parfum, săpun, loțiune, ceai, ulei esențiale etc.) și fă-ţi un obicei să inhalezi acest miros în fiecare dimineață, înainte de culcare sau la o altă oră specifică a zilei. Poartă acest miros cu tine și miroase-l de fiecare dată când ai nevoie de împământare, combinând acest proces cu respirația profundă și înceată.

– poartă îmbrăcămintea preferată – acestea pot fi șosete, un pulover preferat sau un tricou moale. Reține textura, culoarea, mirosul acestei îmbrăcăminte. În același scop, poate fi ultilizată şi o plapumă.

3. Foloseşte-ţi corpul

Fă activităţi care ar implica toate părţile corpului. Mergi în grădină şi pliveşte buruienele. Încearcă să înveţi să împleteşti. Spală vasele, acordând atenție senzațiilor fizice. Aranjează rufele.

4. Observă împrejur

Ieși în stradă (sau găsește o fereastră prin care să priveşti) şi găseşte orice obiect. Observă cât mai multe detalii pe acest obiect. De exemplu, dacă ales un copac, observă cum cade lumina pe el şi unde îşi îndreaptă crengile umbra. Observă dacă are multe crengi. Pe ele sunt muguri sau frunze. Priveşte îndeaproape textura trunchiului, vezi dacă are ramuri drepte sau curbate, ce formă au frunzele acestui arbore.

5. Distrage atenția creierului

– Gândește-te la ziua de astăzi. Amintește-ţi ce dată e, ce zi a săptămânii, luna, anul, ora și unde te afli acum. Amintește-ți că acum ești în acest moment, nu în trecut, acum ești în siguranță. Aminteşte-ţi ce anotimp e afară, priveşte cum arată cerul. Care este adresa locului în care vă afli acum?

– Selectează o formă (triunghi, cerc, pătrat) și încearcă să găsești toate obiectele acestei forme în jurul tău. Același lucru îl poți face folosind culorile – de exemplu, găsește toate culorile verzi din cameră.

6. Respiră

Respirația 4:7:8 – inspiră încet, numărând până la patru. Apoi ține respirația timp de șapte secunde și expiră încet și ușor timp de opt secunde. Repetă de câte ori îţi este confortabil.

Notă: Tehnicile de împământare nu sunt pentru a scăpa de emoțiile nedorite, ci pentru apariția unei resurse de a suporta o anumită experiență și emoții, rămânând în prezent și fiind în propriul corp. Este important să discutați despre astfel de situații cu un medic, în special dacă observați că atacurile de panică, flashback-urile sau disocierea au devenit frecvente.

Sursa