Ce spune Vocea despre caracterul nostru şi cum poate fi influenţată de stres

Atunci când auzim o persoană, intuitiv îi desenăm imaginea: bătrână sau tânără, grasă ori slabă, bună sau rea, modestă sau arogantă etc. De exemplu: O voce puternică poate crea imaginea unei persoane care vrea să domine, să controleze oamenii și situația. Există o concepție greșită că vocea puternică este un semn de încredere. De cele mai multe ori, în acest mod ei încearcă doar să atragă atenția.

Uneori, oamenii de statură mică sau cu un fizic rău vorbesc cu voce tare, încercând astfel să compenseze complexele lor fizice.

Oamenii cu adevărat încrezători rareori vorbesc cu voce tare. Și chiar dacă o fac, se dovedește că aşa era necesar, pentru a face presiune.

O voce calmă, sigură și o dicţie clară desenează o persoană care știe să se afirme. Auto-orientarea și auto-disciplina sunt atu-urile sale. Cu toate acestea, în comunicarea cu acest om poţi avea sentimentul că joacă teatru: expresie prea clară a gândurilor, lipsită de sentimente.

Dacă omul vorbește clar, repede, agresiv, atunci este destul de energic și reactiv. Este omul care inițial va face, apoi se va gândi.

Dacă discursul este lent, de parcă ar cântări cuvintele, atunci această persoană este negrăbită, înclinată spre analiză.

Un discurs nedeslușit poate indica faptul că persoana nu știe să-și exprime gândurile, este anxioasă, timidă sau obosită. Acest om nu este lider, îi lipsesc impresiile despre viață, bucurie sau energie. Are o strângere de mână slabă, mișcări lente ale corpului.

Vocea slabă provoacă asociații cu încrederea, autosuficiența, inteligența. Posesorul este perceput intuitiv ca autoritar și informat. Cu cât glasul unui bărbat este mai slab, cu atât femeia îl consideră mai puternic, de încredere. Și acest lucru este corect, pentru că este asociat cu un nivel ridicat de hormoni.

Încă din copilărie, când nu înțelegem sensul cuvintelor, învățăm după intonație să apreciem culorile emoționale a sunetelor. Datorită acestei abilități, după voce putem determina caracterul persoanei, putem înţelege despre inteligenţa sa, ocupație sau temperament.

Vocea noastră vine din gât. Acesta este următorul segment al corpului nostru, în care se pot forma diverse “cleme” musculare, care ne împiedică să vorbim clar și convingător. Vocea noastră suferă din cauza lor, mult mai des decât din cauza bolilor sau supraîncărcării. Simțim că vocea se oprește, gâtul ne strânge până la senzația de durere – dar nu putem face nimic. De ce se întâmplă acest lucru?

Senzația de nod în gât este reacția psihologică a corpului la stres. Dacă ai vocea “prinsă” tot timpul, înseamnă că ești stresat, chiar dacă nu o simți.

Corpul nostru se obișnuiește cu asta și nu mai simțim această parte. Doar atunci când restul corpului este complet relaxat – se observă un spasm în această zonă. Iată de ce în concediu ne îmbolnăvim atât de des.

Sursa