Dacă te simți rău – Fă ceva! Caută o ieșire…

Omul – este un sistem în care totul este interconectat, totul depinde de tot și afectează totul.

De exemplu, atunci când simţi tristețe, ritmul respirației se schimbă, mușchii se contractă în mod diferit, compoziția chimică a sângelui se schimbă. O emoţie negativă prelungită este capabilă să schimbe procesele biochimice din organism, să supra-stimuleze sistemul nervos și să supere activitatea organelor interne, până la schimbarea acestora sau chiar îmbolnăvirii.

Psihicul uman este un instrument subtil care reacționează diferit la mediul înconjurător. Aceste reacții depind de condițiile în care persoana s-a născut şi a crescut, depind de situația din prezent și de faptul dacă persoana are planuri pentru viitor.

Fiecare are propria imagine despre lume şi imaginea lui în această lume. Când realitatea și imaginile nu coincid, sunt în disonanță, apare un conflict.

Oamenii de știință moderni spun că conflictul nu duce la nevroză, ci la bolile organice ale organelor interne. Pentru ca o persoană să se îmbolnăvească, trebuie să existe un conflict (un factor traumatizant) fie în trecut, fie în prezent.

Dacă un conflict rămâne nerezolvat, se creează excitații emoționale stagnante care provoacă boala.

Când există o implicare emoțională excesivă, cu excitare excesivă (furie, frică), apar bolile cardiovasculare, ulcerul gastric. Într-un conflict cronic (când persoana pare să renunțe) când există pasivitate excesivă, lipsă de emoție – apare cancerul, depresia, scleroza multiplă.

Toată experiența personală acumulată timp de decenii, este stocată în inconștientul nostru și are o influență puternică asupra corpului și a comportamentului nostru. Și pentru a avea loc schimbări în aceste structuri cimentate, este nevoie de timp.

Întâlnesc uneori clienți dezamăgiți de psihoterapie. Ei şi-ar dori, ca într-un magazin, să vină, să plătească – şi să ia ceva vizibil și palpabil.

În psihoterapie, rezultatul nu poate fi atins cu mâinile, din acest motiv există iluzia că plăteşti bani pentru nimic. Ai mers la psiholog, irosind timp și bani, și totul s-a rezolvat de la sine. Dar oare s-a rezolvat de la sine?

Încerc să înregistrez cu atenție plângerile, nemulțumirile, sentimentele, comportamentul clientului la prima întâlnire (uneori chiar fotografiez clienții înainte de terapie) și compar cu rezultatele după terapie – obțin un rezultat foarte clar.

După psihoterapie, expresia feței se schimbă foarte mult, deoarece stagnarea emoțiilor triste sau rele îmbătrânesc persoana, astfel încât cosmeticele, injecțiile, extensiile genelor sunt neputincioase.

Dacă eşti obsedat de lucrurile neplăcute, deprimante – fă ceva. Mută-ţi atenția pe altceva – în orice mod. Dacă nu poți găsi o cale de ieșire sau o modalitate de a face față – mergi la un specialist.

Dacă alegi să faci faţă singur, trebuie să ştii că tensiunea negativă trebuie reacţionată (rupe hârtie, lovește o pernă, fă genuflexiuni), pentru că suprimarea tensiunii forțează sistemul nervos să facă o muncă enormă, blocând emoția, ceea ce duce la boli fizice sau psihologice.

Sursa