Dacă ai de gând să ierți persoana – fă-o acum! Nu ține în tine sentimente otrăvite!

Am întâlnit zilele astea o idee foarte bună: dacă te-ai supărat, însă ai de gând să ierți persoana, cândva în viitor, atunci fă-o chiar acum. Altfel doar vei căra în interiorul tău sentimente otrăvite.

Atunci când ne supărăm, de obicei ce facem? Ori ne aprindem ca un chibrit, explodând de emoții, ori ne închidem în sine.

Fiecare modalitate de reacție are părțile sale pozitive şi negative: Prima – posibilitatea de salvare rapidă, de a te potoli, dar există un risc foarte mare de a spune prea multe; a doua – vei ajunge cu siguranță la esența supărării, dar arunci în gol trei, patru zile din viață.

De exemplu, eu prefer să mă închid, să mor în tăcere, să plâng, să trăiesc calitativ tot ciclul de emoții şi să mă întorc calmă în lume. Probabil nu e cel mai bun mod însă e verificat: astfel, pe lângă sentimentul de supărare nu se mai adaugă şi cel de vinovăție pentru lovitura de răzbunare în momentul furiei. Mai mult, în acest timp ajungi să-ţi faci unele concluzii personale.

De exemplu: “Că îl iubești şi vrei să-l “omori”, însă să divorțați – în niciun caz…sau brusc înțelegi că ai crescut din dependența copilărească de celălalt şi eşti capabilă să gândești obiectiv şi clar: să-l numești pe laş – laş, pe trădător – trădător, să ieşi din rolul veșnicei victime…

Îţi explici “lucrurile importante” şi începi să vezi: nu doar pe tine supărată, ci şi contextul în care s-a întâmplat totul (oboseală, probleme la muncă, iarna lungă,  efecte secundare cauzate de medicamente). Contextul întotdeauna este uitat: de parcă conflictul apare într-un vid.

Cel mai important – persoana care ţi-a provocat supărarea, să nu fie în preajma ta.

Pentru că nu știm ce se află în depozitele inconștientului altor oameni. Ce dezamăgire şi frică poate provoca o replică sau o glumă complet inofensivă în opinia ta. Dacă ești norocos, celălalt îţi va spune că l-ai jignit și vei avea șansa să întorci totul înapoi, să vindeci rana cu sărutări și tandrețe. E mai rău, dacă vă veți despărți fără să spuneți cele nespuse și nu va exista nicio posibilitate să înțelegeți ce ați făcut;

De aceea, dacă te-ai supărat, însă ai de gând să ierţi persoana, cândva în viitor, mai bine fă-o chiar acum. Nu-i spune omului: “Nu mai am nevoie de tine, nu pot să te mai văd, voi trăi fără tine, nu e mare nenorocirea” chiar şi în cea mai aprigă ceartă, dacă în adâncul sufletului ştii că de fapt nu vei pleca, ci o faci doar pentru a speria.

Pentru că nu este nimic mai rău decât aceste cuvinte și acest sentiment: când pământul îţi fuge de sub picioare, tu ai din nou trei ani și se dovedește că afecțiunea și dragostea trebuie câștigate, nimeni nu te iubește așa, necondiționat, prin urmare – nu există pace şi protecție în această lume și nu poţi avea încredere în nimeni până la capăt – pentru că, uite, aici este nucleul meu și mai departe nu există…

Pentru că el este ca tine, doar că nu ești tu. Ai tăi nu pot fi omorâți. Pierderile sunt comune.

Sursa