Bărbații “temporari”. De ce pleacă din relații fără explicații?

Problema cu care cel mai des vin oamenii la psiholog este – dependența. Femeile nu mai doresc să fie dependente de bărbați. Îşi doresc claritate în relație, nu mai vor să sufere din cauza incertitudinii. Dacă înainte acceptau să joace un rol pasiv – “va veni, nu va veni, va suna, nu va suna”, acum acest lucru este deranjant.

Astăzi femeia a învățat să câștige singură bani, să ia decizii și să înțeleagă că pentru fericire nu contează ce fel de toaletă ai în casă – de aur sau de porțelan. Pentru ea este important să știe că bărbatul este onest. Aceasta a devenit o tendință.

Bărbații “temporari”

Spre deosebire de bărbații “permanenți” aceştia tratează femeia ca un….proiect. Cred că înainte nu exista acest fenomen. Bărbații nu se comportau astfel – “Azi avem o relație bună, mâine punem punct, fără explicații.” Acum există o tendință evidentă: bărbații percep relația cu femeia în alt mod. Sunt foarte prudenți referitor la dragoste, gândesc şi analizează totul la rece. Fără gânduri romantice: “Este a mea pentru totdeauna”. Bărbatul încheie relația, precum managerul încheie proiectul realizat.

Bărbații sunt răsfățați de atenție și tratează femeia nu ca pe o persoană, ci ca o funcție. Sau alt motiv ar fi răspunsul psihicului uman la decorul societății care se schimbă extrem de rapid. Valorile noastre se schimbă prea repede, pentru a le trata ca pe niște valori.

Astăzi bărbatul vede relația ca un proiect de afaceri: calculează costurile emoționale, financiare şi timpul care va fi investit, apoi începe proiectul, după care vine – rezultatul.

Rezultatul nu este doar intimitatea fizică. Da, şi acest lucru contează, însă pentru el rezultat este intimitatea emoțională, timpul interesant petrecut împreună. După care consideră proiectul închis şi nu mai are nevoie de această femeie.

“Bărbatul temporar” nu percepe femeia ca o persoană predestinată. Da, o place, îi duce dorul, îşi face griji, așteaptă întâlnirea cu ea – însă aceste sentimente sunt mici, în comparație cu sentimentele femeii. Într-o astfel de relație, femeia face mult mai multe investiții emoționale.

Pentru femei, dragostea a fost şi va fi întotdeauna o valoare necondiționată, cheiţa fericirii și a satisfacției în viață. Femeia nu înțelege cum relația poate fi tratată ca un proiect.

Un alt simptom al relațiilor de proiect: în timp ce eşti cu acest bărbat, totul este bine. O seară plăcută, un weekend vesel, nopți pasionate. Iar când bărbatul pleacă şi femeia rămâne singură, ea simte neliniște, o îndoială. În adâncul sufletului simte că această relație nu este “reală”. În ea totul este… corect. Cadourile sunt potrivite. Dispoziția bună. Săruturile focoase. Sexul este corect. Mâinile bărbatului nu tremură, palmele nu transpiră. El poate răspunde la SMS și la apeluri, însă poate să nu o facă: este …ocupat. Bărbatul nu este pregătit să investească în relație emoțiile, sentimentele sau viața sa. Însă femeia nu poate fi păcălită.

Bărbatul “temporar” – nu este un ticălos. În astfel de relații, de asemenea poţi obține plăcere. Cu condiția că femeia înțelege: ea a fost invitată în proiect, nu și în viață. Când spunem lucrurilor pe nume, trăim dacă nu mai ușor, atunci cel puțin mai simplu…

Autor: A. Bondarenco

Sursa