8 Reguli de Aur pentru a fi un părinte BUN

Nu te poţi considera o persoană realizată, dacă copiii tăi sunt nefericiți. De aceea, specialitatea de bază pe care trebuie să o însușești – este de a fi un “părinte bun”.

1. Devino un bun ascultător

Atât de bun, încât copilul va dori să-ți spună totul. Utilizează metoda de ascultare activă, identificând corect sentimentele copilului, acceptându-le. Această metodă ar trebui să devină un obicei pentru a construi o relație bună și înțelegătoare cu copilul. Regula de bază – ascultă-i cu atenție îndoielile și temerile fără să-l întrerupi. Asigură-te că eşti absolut atent la ceea ce spune copilul.

2. Arată-ţi iubirea necondiționat.

Iubește-l atunci când e ascultător şi atunci când face crize de isterie. Când e curat şi e murdar. Atunci când te îmbrățișează şi atunci când te respinge. Spune-i cuvinte bune şi arată-i grija.

3. Petreceţi timp de calitate împreună

Cercetările au arătat că mamele care lucrează şi petrec doar 2 ore de calitate cu copilul se simt mai puțin vinovate, decât cele care stau toată ziua cu copilul, însă nu-i acordă nicio exclusiv copilului. În orarul zilei trebuie să fie 1-2 ore doar pentru voi: jocuri, lectură, plimbări.

4. Fii sincer

Regulile pe care le stabilești trebuie să funcționeze şi în direcția opusă. Dacă, de exemplu, spui “Nu privim televizorul în zilele de duminică”, atunci se referă la toţi, nu doar la copil. Dacă “nu mâncăm fast-food”, atunci regulile trebuie respectate şi de părinți.

5. Fii un bun exemplu.

Se spune că nu regulile educă, ci exemplu personal. Copiii întotdeauna privesc ceea ce fac părinții și sunt ghidați de normele morale acceptate în familie. Dacă nu faci lucruri rele, nu înșeli, arăți un exemplu de muncă și perseverență, nu-ţi fă griji – copiii neapărat vor repeta acest lucru.

6. Fii răbdător.

Uneori, când e dificil să iubești – în timpul unei noi crize de isterie a copilului de trei ani sau a adolescentului – utilizează un instrument important – răbdarea. Doar aşa vei privi clar situația, fără să-ţi permiți consecințe triste.

7. Pune-te în locul copilului.

Nu condamna copilul, ci fapta sau comportamentul acestuia. Încearcă să-i înțelegi motivația și punctul de vedere, “mergi pe calea lui”. Acest lucru te va ajuta să stabilești o comunicare corectă cu copilul, deoarece el va simți interesul și dorința de a-l ajuta.

8. Pur şi simplu, iubeşte-l!

Acceptă copilul așa cum este, nu încerca să-l faci confortabil sau corect. Încearcă să-i descoperi talentele și cele mai bune calități. Susține-l și inspiră-l.

Nu uita: relația bună între copii și părinți este mai scumpă decât orice funcție de prestigiu, recunoaștere sau bani mulți.

Sursa