Copilul nu vrea să se trezească dimineața? Iată cum îl trezești corect…

Pentru multe mame, trezirea copilului dimineața este o problemă. Copilul nu vrea să se scoale, motiv pentru care părinții întârzie la muncă, apar certurile în familie şi nervozitate. Dar, în loc să fie furioși, părinții ar trebui să înțeleagă motivul comportamentului copilului. Un astfel de regim nu este obișnuit pentru copil, deci are nevoie de timp pentru adaptare.

De ce copilul se trezește greu dimineața?

În primul rând, pentru că este o schimbare bruscă în rutina zilnică. Trecerea la un nou regim trebuie făcută lent. Cu câteva săptămâni înainte de școală sau grădiniţă, copilul ar trebui să meargă la culcare cu o oră mai devreme.

Cum să trezești corect copilul dimineața?

Trezirea copilului se face lent şi calm, iar acțiunile părinților trebuie să fie gingașe şi tandre. Puteți conecta muzica lui preferată sau o lumină slabă, copilul trebuie mângâiat şi chemat pe nume.

E foarte bine dacă veți crea un ritual de trezire: îmbrățișează şi sărută copilul, întreabă-l cum a dormit, ce a visat. Datorită acestui fapt, copilul dezvoltă un reflex al trezirii plăcute.

În plus, ar fi util să înveți copilul să facă în pat câteva exerciții fizice și întinderi. Sau îi poți face un masaj ușor pe corp şi pe tălpi. Un alt exercițiu bun pentru trezire este masajul zonelor reflexogene ale urechii, situate pe lob. O faci cu degetul mare și cel arătător, iar aceasta va contribui la circulația sângelui și fluxului de energie.

Câteva minute mai târziu, când copilul deja s-a trezit, îl poți chema cu voce obișnuită şi porni muzica veselă. Programul dimineții ar trebui să fie plin. Nu amâna trezirea, pentru că-ţi este milă de el. Treziți-vă cu o oră mai devreme și fără agitație, pregătiți-vă în liniște.

Este inacceptabil:

– să trezești copilul cu voce strictă sau cu strigăt;
– să pui muzica la volum mare sau un ceas cu alarmă;
– să aprinzi o lumină puternică;
– să-l trezești în grabă și să-l grăbești.

Sursa