Care este diferența dintre o femeie matură psihologic şi una codependentă…

Partenerii în cuplu depind unul de celălalt, însă această dependenţă poate fi excesivă sau insuficientă. Ei fac schimb de ceva, dar există aspecte de sine care pot fi oferite şi care nu pot fi oferite. Înțelegerea acestei diferențe este necesară pentru a conștientiza ce se întâmplă între voi și cât de mult vă ajută să consolidați comunicarea în prezent și în viitor.

Care este diferența poziției femeii în relația sănătoasă şi în cea codependentă?

Femeia matură (psihologic, cu experienţă) are sentimentul propriei demnități. Femeia codependentă nu este sigură de valoarea şi demnitatea sa. Ea are nevoie ca bărbatul să i le confirme mereu cu iubirea lui.

Femeia matură se poate proteja singură de nenorocirile vieții. Știe cum să-şi rezolve problemele, ştie să caute ajutor și să contacteze diferite persoane. Femeia codependentă are nevoie de un bărbat să o apere, pentru că nu e în stare s-o facă singură.

O femeie matură se simte confortabil singură. O femeie codependentă nu poate rămâne singură și nu simte sensul vieții dacă nu este într-o relație.

Femeia matură este capabilă să-şi ofere singură sprijin și consolare. O femeie codependentă are nevoie de un bărbat s-o susțină și s-o consoleze într-o situație dificilă.

Când bărbatul manifestă un comportament lipsit de respect, o ignoră sau se comportă nedemn, o femeie matură se îndepărtează.  O femeie codependentă crede că iubirea ar trebui să fie necondiționată și rămâne aproape, continuând să-i ofere bărbatului căldura, timpul și atenția sa, sperând că bunătatea ei va fi apreciată, iar el se va schimba.

O femeie matură are interese, hobby-uri, prietene și întotdeauna tinde să se dezvolte. O femeie codependentă trăiește pentru bărbatul ei, nu are niciun interes, cu excepția familiei.

O femeie matură are un spațiu personal, de neatins. O femeie codependentă, împreună cu soțul ei are o căsuță poştală, un calculator, o parolă pentru paginile de socializare, un cerc social, aceleași modalități de relaxare … Treptat devine dificil să distingi diferența de opinii, gusturi, gânduri, dorințe și să înțelegi cui îi aparține timpul, dreptul de a alege.

O femeie matură știe ce vrea, ce face și ce îi place. O femeie codependentă întâmpină dificultăți atunci când trebuie să aleagă ceva, ea are nevoie de sfaturile bărbatului, mamei sau prietenei înainte de a lua o decizie.

O femeie matură poate obține plăcere din lucruri simple. O femeie codependentă se poate bucura de viață doar atunci când este lângă bărbatul ei.

O femeie matură întotdeauna găsește timp pentru a avea grijă de frumusețea și sănătatea ei. O femeie codependentă niciodată nu poate găsi timp, din cauza muncii, casei, copiilor, altor lucruri.

O femeie matură îi poate spune calm bărbatului că nu este de acord cu comportamentul său sau simte disconfort în relaţie. O femeie codependentă încearcă să nu strice relația cu conflicte. Ea nu acordă atenție semnalelor interne.

O femeie matură își exprimă nevoile și dorințele, dându-i bărbatului libertatea de a le îndeplini sau nu. Ea știe să aprecieze cel mai important lucru – profunzimea și căldura în relație. O femeie codependentă vine cu cereri și pretenții, se plânge și tratează bărbatul ca un instrument de îndeplinire a dorințelor.

O femeie matură nu se supără pe partener. Ea își exprimă deschis dorințele și dezacordul. O femeie codependentă acumulează supărări pentru visurile neîndeplinite și în cele din urmă își închide inima pentru bărbați.

O femeie matură știe să admire partenerul, să-l respecte pentru calitățile sale bune, permițându-i să fie imperfect în ceva. O femeie codependentă idealizează partenerul și așteaptă ca el să-i rezolve toate problemele, în special în situații de criză.

Femeia matură rămâne în relație, pentru că știe că și-a ales bărbatul. Femeia codependentă rămâne pentru că are frica să nu rămână singură.

Femeia matură are grijă de partener din iubire, dar continuă să se simtă liberă. O femeie codependentă are grijă de el de teama să nu-l piardă, și-i oferă libertatea ei, pentru că oricum nu știe ce să facă cu ea.

Sursa