Locuiesc de 3 ani în Germania. Iată ce am învățat de la femeile germane…

Putem vorbi multe despre contextul exterior și cultural al femeilor germane, însă nu poţi exclude faptul că ai ce învăța de la ele. După trei ani de comunicare intensă cu doamnele germane, am învățat de la ele câteva lecții (deși, probabil, pentru cineva nu vor părea potrivite şi acest lucru este normal):

1. Nu privi bărbatul ca pe un mod de a-ţi rezolva problemele materiale sau psihologice.

Bărbatul poate pleca, da faliment, deveni inapt de muncă sau muri în cele din urmă. Femeia învață să-şi rezolve problemele singură înainte de a se întâlni cu bărbatul.

2. Să vezi în tine mai mult, decât a fi mamă sau soţie

Cele mai multe dintre ele îşi doresc dragoste, confort familial și copii. Însă acesta nu este scopul vieţii lor. Ele sunt pregătite să accepte faptul că acest lucru nu li se va întâmpla niciodată în viaţă. Din diferite motive: infertilitatea unui partener, frica (de exemplu, după moartea unui partener sau a primului copil), nu a întâlnit persoana potrivită etc.

Aici femeia este aceeași personalitate ca şi bărbatul. Bărbatul care nu a creat o familie din diferite motive, este considerat un ” lup bătrân”, iar femeia este o “leoaică bătrână” și nu o creatură nefericită.

3. Simplitate

Nemțoaicele foarte rar ţes intrigi. Dacă nu-i place ceva, va spune direct acest lucru, nu va inventa scuze. Dacă nu are puteri şi se simte deprimată, nu va sta acasă să se forțeze singură, va merge la medic şi va cere concediu medical o săptămână. Dacă nu se simte comod în pantofi, va trece la adidaşi.

4. Naturaleţe

Da, în acest sens, unele dintre ele merg prea departe, însă în general, atitudinea faţă de aspectul exterior este destul de sănătoasă: dacă nu merg la teatru sau la o nuntă – atunci vor opta pentru un machiaj natural (sau lipsa lui), pantaloni comozi şi încălțăminte fără toc. Important să fie confortabil.

La început mi se părea o ținută lipsită de feminitate, însă unele dintre ele chiar şi în astfel de ținute pot arăta destul de atractiv. Pantalonii pot fi comozi, însă eleganți, iar rolul rujului roșu îl vor juca o pereche de cercei interesanți şi o brățară. Părul sănătos, bine îngrijit – în opinia mea, este elementul cel mai feminin.

5. Nu se interesează de viaţa privată străină

Este inutil să spun că trei ani, de când locuiesc în Germania, nu am auzit niciodată întrebarea: “De ce nu eşti căsătorită / nu ai copii?” Chiar și despre vârstă, sunt întreabă foarte rar și foarte atent.

Dintr-o parte, acest lucru poate fi privit ca lipsă de sentimente, însă în timp am realizat că aceasta este o abordare mai corectă. Îi poți povesti mamei  despre grijile interioare, însă să discuți despre viaţa ta personală sau străină  – este o pierdere de timp.

Autor: Tamriko Sholi