4 paşi importanți pentru a încheia o relație.

Despărțirea – nu înseamnă că aţi încheiat relația. Se schimbă doar structura rolurilor, aţi fost un cuplu – nu mai sunteți un cuplu, aţi fost prieteni – nu mai sunteți prieteni.

“Încheierea” relației este ceva mai subtil.

De ce trebuie să închei o relație?

1. Pentru a vă putea întâlni din nou.

De exemplu: Aţi fost un cuplu şi la un moment dat el îţi spune: “Cred că este mai bine să ne despărțim.” Iar apoi, întâmplător, ai văzut această persoană pe stradă. Cu siguranță vei fi acoperită de un val de sentimente mixte. Vei fi confuză și nu vei şti ce să faci. Să te ascunzi, să mergi de cealaltă parte a străzii, să te întorci? Să-l saluți și să treci?

Încheierea relației contribuie la apariția unei stări de ușurință în interior, în acest caz nu apare tensiunea haotică care te aruncă dintr-o parte în alta. Şi atunci când vă întâlniți din nou, fiecare înțelege în ce punct s-a oprit relația şi din acest punct puteți începe întâlnirea.

2. Pentru sine

De exemplu: Te-ai despărțit de cineva, ai șters numărul de telefon, nu suni, nu scrii…însă continui să comunici cu această persoană în capul tău mai multe zile sau chiar ani. Rotești amintirile: cât a fost de bine sau de rău. Inventezi răspunsuri ideale în cazul în care el (ea) te va suna vreodată.

Dacă te recunoști, să știi că ai rămas într-o relație cu această persoană.

A încheia relația înseamnă a trăi toate sentimentele complexe legate de despărțirea și finalizarea a ceea ce a fost și nu mai există.

3. Pentru posibilitatea unei noi relații

Dacă nu vei trăi sentimentele asociate cu acea persoană, ele vor apărea iar şi iar, într-o nouă relație. Și întâlnirea adevărată cu o persoană nouă nu se va întâmpla.

Un exemplu.

Eşti în a doua căsătorie sau într-o relație nouă, dar simți prezența invizibilă a fostului partener. El apare adesea în amintirile tale, este prezent în conversații, trăiești privind înapoi, cum era atunci cu el (cu ea). De parcă ai încerca să scrii o poveste nouă pe o filă unde deja este scris.

Ai nevoie de o filă nouă.

Cum să închei o relație?

1. Să spui cele nespuse. Se întâmplă să faci acest lucru în momentul despărțirii, iar uneori, este necesar să te maturizezi. Peste o săptămână. O lună. Peste ani. Nu contează. Important e să spui cele nespuse.

2. Să întrebi. Să pui întrebările care te frământă și în cele din urmă să primești răspunsuri. Aici, cum îţi va fi norocul, unii oameni nu vor dori să-ţi răspundă – dar merită să încerci.

3. Să ceri iertare. De obicei, ai pentru ce. Cu siguranță şi tu ai comis greșeli în timpul relației.

4. Să mulțumeşti. Da, pentru toate lucrurile bune care s-au întâmplat între voi.

Asta e tot. Sfârșitul. Nu a mai rămas nimic. Poți continua să-ți trăiești viața renunțând la trecut.

Sursa