Elizabeth Gilbert: “Vreau ca EMOȚIA GREȘITĂ să-ţi provoace râs, nu rușine.”

Dragilor,

Odată am mers la terapeut pentru un motiv foarte ciudat. Eram speriată că aș putea fi sociopată.

De ce? Credeam că simt EMOŢII GREŞITE.

Aveam 30 de ani, eram căsătorită – şi trebuia să-mi doresc un copil. Toate femeile trecute de 30 se pare că visează la un copil. Eu, însă nu-mi doream. Gândurile despre copii mă umpleau nu de bucurie, ci de îngrijorare.

Atunci mi-am zis: probabil sunt sociopată! (şi m-am dus la un terapeut să-mi confirme diagnosticul şi să înțeleg ce să fac mai departe). Doamna bună mi-a explicat diferența dintre un sociopat şi mine. “Sociopat”, a spus ea, “este persoana incapabilă să simtă. Iar tu, dimpotrivă eşti copleșită de sentimente. Problema, mai degrabă, este că simți O EMOŢIE “GREŞITĂ”.”

Iată de ce eram speriată – nu pentru că îmi lipsea capacitatea de a simţi, ci pentru că îmi era dificil să recunosc sentimentele corecte. Din fericire, acum nu mai cred aşa. Nu suntem nişte sisteme de operare! Suntem oameni.

Suntem complicați. Fiecare dintre noi este unic. Suntem ideali în imperfecțiunea noastră. Fiecare dintre noi se cunoaște mai bine decât restul. Nu există o cale corectă de a simți.

Societatea, bineînțeles, ne transmite câteva moduri … și în mintea noastră ele devin singurele corecte. Iar când îţi refuzi sentimentele și încerci să te adaptezi societății, personalitatea începe să sufere. Eşti nevoit să-ţi îneci sentimentele cu dependențe nesănătoase, cu un critic interior sau chiar să te forțezi să-ţi mai simți propriile sentimente! La un moment dat, într-adevăr poți ajunge să fii sociopat, înăbușindu-ţi toate emoțiile.

Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți EMOŢII GREŞITE?

În ultimii ani, am adunat o colecție mare de sentimente nepotrivite.

Una dintre prietenele mele chiar în ziua nunții a fost acoperită de sentimentul de tristețe. Imaginați-vă, trei sute de invitați, o rochie scumpă de la Vera Wong – și tristețe?
Rușinea, cu care acoperea acest sentiment de tristețe i-a stricat următorii ani de căsătorie. Desigur, e mai bine să nu simți nimic, decât să simți EMOȚII GREȘITE!

Un alt prieten după mulți ani a mărturisit: “Urăsc Crăciunul. L-am urât întotdeauna. Nu-l voi mai sărbători!”
O altă prietenă nu s-a simțit tristă sau nefericită de avortul pe care l-a făcut în urmă cu treizeci de ani.

Şi un alt exemplu: Într-o zi prietenul meu a aflat despre diagnosticul său fatal. Iubea viața mai mult decât oricine. Și primul său gând a fost: “Slavă lui Dumnezeu”. Acest sentiment nu dispărea. Era fericit. El simțea că a făcut totul corect și în curând totul se va termina. Murea! Probabil trebuia să simtă teamă, furie, durere, descurajare. Însă tot la ce putea să se gândească era – nu mai trebuie să-mi fac griji pentru nimic. Nici economii, nici pensie, nici relații… Nici despre terorism, încălzirea globală, repararea acoperișului garajului. Nici nu trebuia să-și facă griji pentru moarte! El ştia cum se va sfârși povestea lui. Era fericit. Și a rămas fericit până la sfârșit.

Mi-a spus: “Viața nu este un lucru simplu. Chiar și o viață bună. Am avut una bună, dar am obosit. Medicii spuneau că e în stare de șoc. Însă el nu era în stare de șoc. Șocul este atunci când nu există nici un sentiment, iar el avea sentimentul de fericire. Medicii pur și simplu nu erau de acord cu acest sentiment pentru că este un sentiment incorect. Cu toate acestea, prietenul meu avea dreptul să simtă ceea ce simțea – oare 60 de ani de viață conștientă și onestă nu este suficient pentru a câștiga acest drept?

Prieteni, vreau să vă permiteți să simțiți ceea ce simțiți cu adevărat – nu ceea ce vă impune cineva ca pe un sentiment potrivit.

Vreau să vă bazați pe propriile senzații.
Vreau ca EMOȚIA GREȘITĂ să-ţi provoace râs, nu rușine.

Nici eu nu mai am nimic normal. Şi nu voi suferi sau mă voi simți vinovată  de ceea ce sunt tentată să simt.

Dacă sunt fericită, fericirea mea este adevărată și reală pentru mine.

Dacă sunt tristă, tristețea mea este adevărată și reală pentru mine.

Dacă iubesc, dragostea mea este adevărată și reală pentru mine.

Trăiți complet. Simțiți ceea ce simțiți deja.

Cu dragoste, Liz.

Sursa