Ce se va întâmpla, dacă 7 zile vei fi de acord în toate cu soțului tău?

Un experiment pe care merită să-l încercați şi veți rămâne surprinși de rezultat.

În familia noastră certurile sunt la ordinea zilei. Deși în aceste dezbateri și conflicte mici suntem în stare să păstrăm fața umană, ele oricum mă epuizează. Așa că am decis: e timpul să fac un pas spre idila familiei și să nu-i mai dovedesc că am dreptate.

Voi încerca șapte zile: să nu-mi critic soțul, să nu-i dau sfaturi, să nu-i reproșez nimic. Voi deveni soția perfectă. Ce frumusețe!

Ziua 1

Chiar din prima zi a experimentului, soțul meu a plecat într-o călătorie de afaceri. “Ok, nu e rău, chiar e bine” – m-am gândit eu. El este acolo, eu aici, fiecare face ce vrea, nu vom avea motiv de ceartă. Doar mă întinsesem în pat, visând în sfârșit că voi dormi suficient, iar el m-a şi sunat pe skype. Conflictul de interese ne-a depășit chiar din prima zi a experimentului.

Ziua 2

“M-am întors” – m-a anunțat el printr-un mesaj. “Uite ce a făcut câinele nostru” – şi mi-a trimis o poză cu tapetul distrus la bucătărie. “Ai venit acum 40 de minute şi de abia acum i-ai deschis uşa?” “Da, am fost ocupat cu altceva”. M-au copleșit sentimentele materne: cum poate fi atât de rece cu o ființă vie? Cum e posibil să fii 40 de minute în casă şi să nu-i deschizi uşa!

Nu puteam să tac, dar nici să izbucnesc – experimentul este experiment. M-am gândit mult timp cum să-mi exprim poziția fără critici și în cele din urmă (slavă cerului că mesajele nu transmit intonația), i-am scris: “Ești o persoană uimitoare!”. Deși soțul meu a simțit ironia în cuvintele mele, în mod oficial am rămas curată. Și acesta deja este un lucru bun.

Ziua 3

Am o tradiție – în fiecare weekend să merg în parc. Soțul meu nu are o astfel de tradiție şi dimineața zilei de sâmbătă este umbrită de dezbateri lungi. De regulă, ajung să fiu supărată, pentru că e greu să-l conving. Astăzi am decis să mă retrag imediat la primul “nu”, fără să ajungem la certuri și insulte. Dar prin surprindere soțul meu a fost de acord. În parc voiam să-l conving să rămânem mai mult, însă el a refuzat. Eram la un pas de ceartă când brusc am ajuns la un compromis.

Ziua 4

Duminică. Din nou vreau în parc. Soțul îmi spune că are de lucru. Deja eram pregătită pentru acest scenariu, aşa că nu am insistat, nu m-am înfuriat, nici nu m-am supărat. Aveam un plan B. Mi-am luat câinele, o plapumă, o carte şi am mers la lacul din apropierea casei. Astăzi sunt de două ori mai fericită, pentru că, în sfârșit am ieșit în natură și nu l-am făcut pe soțul meu să se simtă vinovat.

Ziua 5

Deseori ne certăm pentru că încerc să-i explic ceva, iar el nu vrea să mă asculte (e prea supărat, obosit sau ocupat). Astăzi totul s-a întâmplat exact invers. Eu am avut o zi grea. Soțul lucrase acasă, era plin de energie și seara a decis să planificăm bugetul familiei. Am încercat să iau parte, dar mi-am dat seama că avem opinii diferite şi ne vom certa din nou, așa că i-am spus imediat: “Să fie așa cum dorești tu”. El a decis că nu-mi pasă de familie, iar eu că nu-i pasă de starea mea. În rezultat ne-am certat şi ne-am culcat foarte suparăți unul pe altul.

Ziua 6

Ne-am împăcat tocmai seara când ne-am întors de la muncă. În experimentul meu – să-mi urmez soțul oriunde – chiar și aici așteptam inițiativa lui. Soțul s-a apropiat și m-a îmbrățișat – acesta e modul lui de a face pace. Unii psihologi vor spune că e un lucru greșit. În schimb, efectiv!

Ziua 7

Din nou am venit obosită. Bărbatul meu care intră în bucătărie doar ca să mănânce, a pregătit cina şi a spălat vasele. La început am crezut că a fost înlocuit. Iar apoi mi-am dat seama – a simțit puterea lui când am încetat să-l mai critic.

Această săptămână mi-a oferit multe. Ne-a reîntors romantismul de la începutul relației când comunicam prin skype. Încă o dată mi-a arătat că suntem un cuplu armonios, deoarece anxietatea mea e compensată de calmul lui. M-a învățat că uneori pentru a evita certurile e suficient să ai în cap un plan de rezervă. M-a făcut să înțeleg că critica şi dorințele de a face totul cum vreau eu, ne sorb puterile şi mie şi lui. Însă noi trebuie să ne protejăm unul pe altul.

Sursa