5 Semne ale omului stupid. Fii atent pe cine alegi în jurul tău!

Prostia este ca o boală contagioasă, ne avertiza Shakespeare, așa că fiţi atenţi ce oameni alegeți în jurul vostru. Dar cum să înțelegeți că persoana trebuie evitată? Iată ce ne spune psihologul Maria Tikhonova.

1.Omul stupid vorbește doar despre sine

Orice comunicare presupune dialog şi o persoană matură înțelege că aceasta este un schimb de informații. Se întâmplă, firește, ca omul să-şi verse amarul – i se poate întâmpla oricui. Dar dacă este vorba de un solo patologic, când interlocutorul nu are nicio șansă să spună vreun cuvânt – atunci ai de-a face cu un om stupid.

2.Ignoră nevoile interlocutorului.

Oare îi este interesant? Nu a obosit? Poate trebuie să iasă, dar nu poate prinde o pauză potrivită? Într-o suflare, această persoană umple întregul spațiu cu sine. Cel mai greu e pentru persoanele delicate, care se tem să jignească.

Lipsa necesitații de conexiune inversă, reflectă încrederea infantilă în sine. Acest interlocutor se aseamănă cu un copil mic, care încă nu cunoaște sentimentul de empatie.

3. Se teme de orice.

“Nu vreau să mă duc acolo. Nu vreau să fiu acolo.” Căutarea constantă a unei zone de securitate și confort împiedică evoluția. Orice minte vie a acestei evoluții este înfometată și găsește căi de a negocia, fie cu propriile frici, fie de a căuta ajutor. E absurd să te lași condus de frică.

Făcând ceva persoana câștigă experiență, chiar şi negativă, un fel de înțelepciune. Și ce fel de experiență și înțelepciune are persoana care rămâne între patru pereți și de plictiseală experimentează doar cu căutarea celui mai bun canal TV?

4. Nu se îndoiește de convingerile sale

În opinia mea aceasta este vârful prostiei. Priviți orice ramură a științei, cum s-au schimbat părerile în timp. Ceva era considerat adevărat, incontestabil, iar apoi o descoperire a transformat întregul sistem de cunoștințe, iar credințele din trecut într-o singură zi s-au transformat în greșeli enorme.

Mai mult decât atât, gândirea rigidă, când omul nu poate fi flexibil, nu ţine cont de cunoștințele noi – este calea directă spre Alzheimer. Aşa spun studiile moderne. Dar cine știe, poate se răzgândesc…

5.Împarte totul în alb şi negru

Atitudinea categorică, în special înmulțită cu încăpățânare – este un alt semn al prostiei. Nerecunoașterea semi-tonurilor, a caracteristicilor contextului și a situațiilor – cu siguranță nu este tipic pentru oamenii inteligenți.

… Acest text este un exemplu al unei astfel de separări. Până la urmă, fiecare persoană are propria sa poveste și experiență, care a dus la faptul că în această etapă a vieții persoana vorbește numai despre sine, nu se compară cu interlocutorul sau este în captivitatea fricii.

Fiecare dintre noi uneori se poate comporta stupid, aşa că cel mai bun lucru pe care îl putem face e să ne concentrăm pe viața interioară și să oferim cât mai multă bunăvoință lumii ce ne înconjoară.

Sursa