Cum să gestionăm stresul și să reușim totul. Iată ce recomandă specialiştii

De ce creierul nostru obosește repede şi cum să faci faţă acestui lucru. Iată ce spune neuro-anatomistul Andrei Sokol despre cum să gestionăm stresul și să reușim totul.

Cum să nu te “distrugi” la birou

– Nici un om de știință din lume nu cunoaște totul despre creier: acesta este un cosmos în care te poţi pierde. În Japonia, un întreg laborator studia o singură celulă. Cei care spun că știu totul, nu provoacă altceva decât scepticism.

Care sunt cele mai frecvente greșeli referitor la creier?

– Gâtul îndoit  – este flagelul societății moderne. Prin zona gâtului trec arterele care alimentează creierul. Când stai strâmb, ele sunt presate – creierul se alimentează mai puțin, uneori 30%, uneori 50%. Nu simți o durere ascuțită, dar apar senzații precum: starea generală de rău, slăbiciune, greață, sunet în urechi, frisoane, sufocare, iritabilitate, oboseală, nervozitate. Toate aceste lucruri care pot fi considerate o simplă oboseală, sunt manifestări ale distoniei vegetativ-vasculare. Pentru persoanele care lucrează în birou neurologii recomandă gimnastica izometrică – doar aplicați palma și apăsați capul pentru 10 secunde pe fiecare parte. Astfel se dezvoltă corsetul muscular, care va sprijini capul, se va îmbunătăți alimentația coloanei cervicale şi a creierului.

Să faci mai multe lucruri în același timp  – este un obicei prost?

– Da, desigur, nu vei putea face două sarcini în același timp, pentru că vei sări de la una la alta. Mai corect ar fi să faci bine o sarcină, iar apoi să treci la a doua. Starea fluxului – este mult mai eficientă și mai calitativă. Conform statisticilor un procent foarte mic de oameni pot face mai multe lucruri în același timp, iar marea majoritate – sunt fără opțiuni. Poți utiliza tehnici precum Pomodoro, Keep Focus – sunt multe aplicații care te vor ajuta să-ţi planifici corect graficul de muncă: după 35 de minute trebuie să faci o pauză. Uneori e greu să te ridici de pe scaun, dar atunci când cronometrul sună – te ridici, sari, dai din mâini.

Tabelele Schulte sunt utile. Nu trebuie să cauţi cifrele pe rând, trebuie să privești în centru şi să încerci să cuprinzi tot câmpul. Este o chestie care te ajută să-ţi lărgești granițele ferestrei perceptive – câtă informație poţi absorbi dintr-o dată.

Există multe aplicații pentru dezvoltarea creierului, dar în mare parte acestea sunt un răsfăț, desigur nu sunt dăunătoare şi poate undeva de ajutor, însă dacă vei învăța să aduni pătrățele galbene şi triunghiuri verzi vei putea face doar acest lucru, nimic mai mult. În viaţa de zi cu zi aceasta nu-ţi va fi de mare folos.

Creierul se transformă structural în funcție de sarcinile tale: aceasta este neuroplasticitate – poți fi specialist în croșetat sau ghicit Sudoku, iar muzicianul va avea un cortex auditiv mai dezvoltat – diferiți parametri, la diferiți oameni vor varia de zeci de ori. De aceea, creierul trebuie instruit și menținut în curățenie. Recent o companie a plătit o amendă de 2 milioane de dolari, pentru că susținea prea intens că aplicația lor îmbunătățește funcția creierului. Memoria – probabil că da, dar orice altceva – îndoielnic.

Dumneavoastră practicați somnul polifazic și îl recomandați altora. Este această metodă atât de bună?

Tehnica somnului polifazic este atunci când împarţi somnul în mai multe părți: Leonardo da Vinci a practicat cea mai extremă opțiune – dormea timp de 15-20 minute la fiecare 4 ore. În viața modernă este dificil să împarți somnul în mai multe părți, așa că eu am practicat somnul bifazic: partea cea mai mare este noaptea – mă culc nu mai devreme de trei şi mă trezesc la 8-9. După muncă mai dorm o oră. În rezultat, dorm 6 ore pe zi, dar mă simt bine. Desigur, acest regim nu va fi potrivit pentru fiecare şi nu este ușor să intri într-un astfel de regim.

Mulți oameni celebri au practicat metoda somnului polifazic, printre care Tesla, Trump, Churchill, președintele Yahoo Corporation, sportivi celebri. Nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să încercați această metodă timp de o lună sau două … În general, dacă o persoană este lipsită de necesitatea de a lucra în schimburi, atunci un astfel de somn devine firesc: uitați-vă la animale – ele sunt active, apoi merg la culcare câteva minute.

Cum să faci faţă stresului?

– Meditația schimbă structura creierului – pentru mine acesta a fost un motiv suficient să încep meditația. Despre faptul cum a fost cercetată meditația călugărilor budiști s-a scris foarte mult: li s-a îmbrăcat electroencefalograful, ei meditau şi se observa cum se schimbă frecvența anumitor zone. Când tu ştii că acestea nu sunt fanteziile unui nou guru, ci este demonstrat științific, atunci ai un motiv în plus să încerci acest lucru. În est a fost dezvoltată o familie întreagă de tehnici psihologice, pe care le-au numit meditație: în esență, acestea sunt un set de strategii pentru ca omul să-şi cunoască propria minte.

Una dintre meditațiile clasice, pe care încerc să o practic – este de a trece toate gândurile care vin, fără a mă agăța de ele. Dacă te antrenezi de multe ori, iar apoi pui în practică acest lucru, ţi se va întâmpla ceva: ceea ce înainte te scotea din fire, pur şi simplu va trece pe lângă tine, fără să-i permiți să intre în interior. Însă meditațiile sunt diferite – concentrarea pe obiect, respirații…etc. Respirația este strâns legată de fundalul emoţional: dacă respiri calm şi încet, este aproape imposibil să te afli într-o stare de stres.

Sursa