4 Etape prin care trebuie să treci, pentru a accepta o situație.

Acceptarea  – este eliberarea situației, finalizarea procesului de doliu pentru pierderea a ceva important. Acceptarea este etapa finală, atunci când trăim o situație. Este atunci când suntem de acord şi nu avem dorința de a schimba realitatea existentă.

În anumite momente ale vieții, într-un fel sau altul, ne confruntăm cu circumstanțe care ne obligă să privim în trecut, să privim situațiile neterminate, neglijate și uitate…Există 4 etape de trăire a unei situații:

Etapa negării: atunci când nici nu se admite ideea că ceva nu ar fi în regulă, evenimentele sunt vagi.

Etapa mâniei, resentimentelor şi furiei: La această etapă poți și ar trebui să fii supărat, furios, să plângi, să-ţi exprimi nemulțumirea. E mai bine dacă o faci în cabinetul terapeutului. Este foarte important ca această etapă să fie trăită, pentru a elibera emoțiile reprimate.

Etapa tristeții sau depresiei: Când lacrimile nu-ţi mai aduc ușurare. Apare frica de a nu cădea în depresie. Cea mai dificilă etapă de care ai vrea să fugi, să nu ajungi să simți durere, să nu o trăiești. Este o moarte simbolică după care vine renașterea. Deseori ne oprim la această etapă, nu o trăim până la final din cauza fricii. Lumea noastră este atât de rapidă, încât nu ai timp să fii trist. Trebuie să “trăiești”, să te miști, să câștigi bani, să fii pozitiv. Aceste lucruri nu permit finalizarea procesului de doliu, transformându-l în repetări cronice.

Etapa acceptării: Aici se întoarce senzația de suport interior, se întorc puterile. Poți privi obiectiv experiența prin care ai trecut. Poţi vedea pierderile, ceea ce ai obținut şi resursele. Ea permite să accepți realitatea aşa cum este, să nu te simți frustrat de faptul că nu corespunde așteptărilor. Doar acceptarea ne oferă posibilitatea de a vedea obiectiv adevărul.

Sursa