Kay şi Gerda: Mama care iartă totul şi alcoolicul latent

Kay şi Gerda ascultă cu mare atenție povestea despre Crăiasa Zăpezii. Primul lucru pe care l-a întrebat Kay, vă amintiți? El a întrebat cu voce râvnită: “E frumoasă?” Ciudat, nu-i așa? El o are pe buna şi frumoasa Gerda, ce să-ţi mai dorești? Însă chiar de la bun început se interesa de o altă femeie. Femeie rece, la fel cum se vedea pe sine.

Acel băiețel rău, pe care l-a străpuns aşchia, întotdeauna dormea în Kay. Nu este prea vesel să trăieşti cu Gerda. Ea e femeia-mamă. În faţa ei nu vei putea fi grozav. Pentru că e gata să aibă grijă de tine întotdeauna, chiar şi atunci când ești beat criţă. Căutând Crăiasa Zăpezii, Kay realizează un scenariu nevrotic. Oare nu intenționat a atins sania lui de sania ei?

Scenariul lui Kay – de a ajunge mereu în probleme, a regreta şi a obține iertarea din partea femeii-mamă. Acesta este scenariul alcoolicului latent. De fapt jumătate din basme sunt construite pe acest scenariu: femeia care iartă totul şi face din bărbatul desfrânat un om bun.

Poveștile ne învață că totul se termină bine. Bărbatul se pocăiește şi devine un familist exemplar. Însă în viaţă lucrurile stau altfel. Nu alegeți astfel de bărbați precum Kay. De fapt, dacă eşti Gerda, nu ai o alegere.

La început bărbatul e drăguț, vine cu flori şi “niciodată nu te voi jigni”. Apoi – grosolănii
și “sanie răsturnată” (prima violență). Apoi urmează bețiile. Iar Gerda încă mai are speranța că a fost vrăjit şi ea este capabilă să-l scape de vrajă. În realitate nu poţi scăpa de vrajă un astfel de bărbat.

Mai bine să înveți băiețelul mic că sentimentele şi afecțiunea – nu sunt o ruşine. Că nu trebuie să fii grozav  sau închis de toţi, să fii un urs-monstru unde sub blană se ascunde un bărbat afectuos. Kay nu poate fi salvat nici de Gerda, nici de Crăiasa Zăpezii. El va continua să alerge între aceste două roluri, incluse în scenariu.  Unul – “ești un macho puternic”, celălalt – “sărăcuțul de tine, eşti atât de slab “.

În acest basm Gerda este prezentată ca o femeie ideală. Însă este evident că ea e dependentă de Kay. Gerda în realitate nu avea nevoie de fericirea lui Kay. Dacă ar fi fost vorba de fericire – ea s-ar fi bucurat pentru el.  Ea are necesitatea de a-l salva. Scenariul “Salvatorului” era sensul vieții ei. Gerda nu-i poate oferi bărbatului nimic mai mult. Şi cine are nevoie de un Salvator? Cel care ajunge întotdeauna în probleme.

Nu cred în salvarea lui Kay. Nu cred că el e capabil să-şi arunce faţa rece şi să devină omul care se află între “slab” – aşa cum îl vede Gerda şi “puternic” – aşa cum îl vede Crăiasa Zăpezii. Adică normal. Probabil că ar fi devenit astfel, lângă o femeie normală. Dar, din păcate, ei nu se vor observa unul pe celălalt. Există o cale de ieșire din acest cerc vicios? Se spune că creșterea personală.

Sursa