Narcisismul și teama de intimitate: ce este inaccesibilitatea emoțională

Noțiunea de inaccesibilitate emoțională se aplică, de obicei, celor care construiesc un perete între ei și ceilalți, în încercarea de a evita intimitatea emoțională. Orice relație cu astfel de oameni nu aduce decât durere și epuizare mentală. Deşi nu se prea vorbește despre fenomenul inaccesibilității emoționale, exact el este una dintre cele mai frecvente cauze ale divorțului.

Nu este dificil să înțelegi că ai în faţă o persoană inaccesibilă emoțional. De obicei, acești oameni comunică atunci când le este convenabil lor, uită promisiunile făcute, nu vor întreba despre detaliile vieții tale, nu le place să vorbească despre sine. Comunicând mai multe luni cu o astfel de persoană, îţi dai seama că nu știi nimic despre ea. Acești oameni evită discuțiile despre sentimente: nu vorbesc nici despre sentimentale lor, nici despre ale tale.

Este important de înțeles, că inaccesibilitatea emoțională nu este o boală, ci o condiție care este aleasă conștient sau subconștient de către om. Psihologii constată că ea poate fi permanentă sau temporară.

Răceala constantă, se referă de obicei la persoanele care au suferit o traumă timpurie. De exemplu, un copil care a văzut căsătoria nefericită a părinților, poate decide subconștient că intimitatea emoțională este periculoasă și aduce numai suferință, astfel va evita relațiile apropiate în viitor. Un alt motiv al răcelii constante poate fi “programul social” al unei societăți particulare, în care pur și simplu nu este acceptat să-ţi exprimi deschis sentimentele.

Blocarea temporară a emoțiilor are loc şi după unele evenimente traumatice – divorț, o ruptură gravă a relațiilor, trădarea unui prieten. Cu cât mai multe experiențe de acest gen sunt în viața unui individ, cu atât este mai mare probabilitatea că într-o zi îşi va închide lumea interioară pentru cei din jur.

Trauma narcisistă, de fapt, duce inevitabil la inaccesibilitate emoțională. Limita narcisistă poate ieși în prim plan și în timpul vieții, dacă la ea contribuie împrejurările legate de trădare, traume de încredere. Când persoana închide conștient ușile în lumea sa, plătind cu singurătate și formalitatea pentru lipsa unei noi dureri”.

Este interesant faptul că oamenii inaccesibili emoțional, pas cu pas, își construiesc zona de confort și se simt destul de bine în ea. În exterior, acest lucru se poate manifesta printr-o dorință obsesivă de independență absolută, dorința de a trăi singur, de a lucra pentru sine, de a păstra totul sub control. Toate acestea permit evitarea relațiilor interpersonale – o sferă care necesită deschidere, încredere și nevoia de a face compromisuri.

Problemele apar atunci când încearcă să intre în relații amicale sau de iubire. Închiderea emoțională totală a acestei persoane se poate transforma într-o depresie profundă pentru partenerul său. Cei care sunt alături, de regulă, se simt abandonați, inutili, folosiți.

În același timp, o persoană închisă emoțional, poate afirma că iubește și apreciază, dar nu își manifestă în mod deschis interesul și continuă să trăiască conform propriilor reguli. De obicei, astfel de relații se încheie odată răbdarea celui de-al doilea partener. Este interesant faptul că, după plecarea sa, persoana cu personalitate narcisistă nu poate înțelege unde a comis greșeala.

Sursa