Iată de ce UITAREA este un indicator important al inteligenței înalte

Neurofiziologii de la Universitatea din Toronto au numit UITAREA o abilitate importantă pentru om, care îi permite să “șteargă” informațiile inutile din creier și să-l completeze cu cunoștințe noi, relevante pentru a optimiza luarea deciziilor. Aceasta este principala funcție a memoriei, scrie Medicalxpress cu referire la revista științifică Neuron.

– Este important ca creierul să uite detaliile neesențiale și să se concentreze pe materialele care vor duce la decizii rezonabile în lumea reală. În timp ce prezența multor amintiri conflictuale doar complică acest proces – explică profesorul Blake Richards.

După o serie de studii în secția de pediatrie a Spitalului Universitar din Toronto, cercetătorii au descoperit că uitarea este asociată cu apariția în hipocampus (o regiune a creierului responsabilă în primul rând pentru memorie) a neuronilor noi, care sunt generați de celulele stem. Amintirile noastre sunt “stocate” în conexiunile dintre neuroni.

Atunci când noii neuroni sunt integrați în hipocampus, se formează noi conexiuni, care reconstruiesc modelele hipocampale și rescriu memoria. Informațiile din “vechile” conexiuni neuronale fiind irelevante, sunt treptat șterse.

Acest lucru poate explica faptul că copiii, în hipocampul cărora se produc mai mulți neuroni (deoarece ei învață în mod activ lumea din jur) decât la maturi, crescând, uită multe momente din copilărie. În special ceea ce s-a întâmplat cu ei până la vârsta de patru ani.

Astfel, oamenii de știință presupun că creierul scapă de amintirile inutile şi se adaptează realităților lumii înconjurătoare.

Sursa