Psihoterapia prin desen: Vezi ce Beneficii Aduce

“Pensula, mâna și paleta sunt necesare pentru a desena, însă imaginea nu este creată de ele. Se utilizează culori, însă se pictează cu sentimente”. Jean Chardin

Practicile terapeutice prin desen satisfac cea mai fundamentală necesitate a omului – nevoia de a fi creator, artist, adică nevoia de auto-actualizare. Art-terapeuții susțin că dacă persoana va practica desenul în mod regulat, atunci se va elibera de negativitate și va deveni o persoană mai armonioasă.

Practica terapeutică prin desen este folosită cu succes în tulburările psihice grave, diferitele tulburări psihosomatice, stări de criză, tulburările de stres post-traumatic etc.

Aceste practici sunt un instrument care permite trezirea inconștientului, eliberarea lui din captivitatea protecțiilor psihologice. Acest set de instrumente sunt mai puțin traumatice. Decizia se naște în interiorul psihicului persoanei ca o înțelegere bruscă a relației esențiale și a situației în general, prin care se ajunge la o soluție inteligentă a problemei. De aceea, este acceptată mai ușor, cu mai multă încredere, decât cele venite din exterior, chiar dacă sunt dintr-o sursă cu autoritate.

Practicile prin desen returnează persoana la integritate psihologică, sunt capabile să inițieze în persoană procesele de auto-ajutorare, auto-vindecare, auto-dezvoltare. Crearea desenelor în majoritatea cazurilor le provoacă oamenilor emoții pozitive, îi ajută depășească apatia și lipsa de inițiativă, le formează o poziție de viață mai activă. 

Desenul – este un act special care conține multă informație despre autor. Desenul întotdeauna este simbolic, întotdeauna exprimă starea actuală a autorului, indiferent cât de mult nu ar încerca să o ascundă.

Activitatea bazată pe desen, în multe cazuri permite ocolirea “cenzurii conștiinței”, prin urmare oferă o ocazie unică de a explora procesele inconștiente, expresia și actualizarea ideilor și stărilor ascunse, acele roluri sociale și comportamente care sunt “reprimate” sau se manifestă slab în viața de zi cu zi.

Mai simplu, desenul are o proprietate unică: scoate la suprafață toate lucrurile ascunse pe care persoana nu le conștientizează și ceea ce îl sufocă latent. 

Practicile prin desen “funcţionează” la persoane de diferite vârste și sunt aplicabile în rezolvarea problemelor atât la adulți, cât și la copii. E bine dacă părinții vor desena împreună cu copiii (în special atunci când copilul este într-o stare psihologică negativă, în urma divorțului, schimbarea locului de trai, sau pierderea unei persoane apropiate etc.).

Înainte de a începe aceste practici, este necesar să accepți câteva reguli:

– trebuie să uiți de timiditate exprimată în cuvinte: “Eu nu sunt artist”.

Sarcina este să “arunci la suprafață”, să desenezi toată negativitatea acumulată, e mai bine să faci cunoștință cu tine însuți şi să dai voce tuturor dorințelor interioare, să-ţi găsești potențialul ascuns, să-ţi îmbunătățești starea.

– să nu te indispui dacă în modelele propuse de interpretare a desenelor lipsește “cazul” tău.

Imaginea ar trebui să fie analizată în primul rând de către autor, contemplându-şi creația, este necesar ca el însuși să înțeleagă câte ceva despre sine, despre problema sa și despre căile posibile de a-şi îmbunătăți viața. Desenul creat ar trebui să fie lăsat deoparte și să se întoarcă la el din când în când, privindu-l din diferite unghiuri și în diferite stări de spirit.

– să nu te axezi pe întrebarea “Pentru ce?”, scop şi progres imediat.

În orice caz, chiar dacă înțelegeți cu greu cu te ocupi acum, chiar dacă până la iluminare este încă mult – ține minte, practicile terapeutice prin desen vindecă deja pentru că faci acest lucru.

Sursa